FIB-4 kalkulator

FIB-4 kalkulator je pomoćni alat za procjenu oštećenja jetre (jetrene fibroze). Podesite potrebne vrijednosti u formulu i rezultat će vam se pojaviti u zelenom označenom polju.

Osobe koje imaju nealkoholnu bolest masne jetre (NAFLD) mogu trajno ostati u početnom stadiju ove bolesti (steatoza jetre). Međutim, postoji značajan rizik da bolest progresira do steatohepatitisa ili krajnjeg stadija, ciroze jetre. Steatohepatitis pored nakupljanja masti (steatoza) odlikuje i oštećenje jetre koje se naziva fibroza. FIB-4 kalkulator je dobar pomoćni alat u dijagnostici i praćenju NAFLD, gdje se jednostavnom neinvazivnom metodom može procijeniti kolika je vjerovatnoćna da se fibroza javila te koliko je uznapredovala. Definitivna potvrda prisustva fibroze jetre se dobiva drugim dijagnostičkim postupcima, po preporuci i uz superviziju ljekara.

Napomena: FIB-4 kalkulator je alat koji služi kao procjena rizika od razvoja fibroze, a nikako kao definitivni dijagnostički test. Ukoliko dobijete rezultat viši od 1,30 ili imate druge simptome koji ukazuju na bolest jetre, obavezno se konsultujte s ljekarom.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.