O imunitetu

Šta je imunitet?

Naš je organizam “programiran” da sam sebe štiti i imunitet predstavlja tu sposobnost organizma da se odbrani od svih opasnosti i štetnih djelovanja, iznutra ili izvana. Dakle, možemo reći da je imunitet sposobnost organizma da se odbrani i ostane zdrav.

Kako sačuvati imunitet?

Odgovor organizma na različita štetna djelovanja prolazi kroz brojne i složene procese. Da bi sve funkcionisalo kako treba, potrebno je da tijelo raspolaže sa dovoljno energije i svim supstancama koje mu trebaju za ove procese, prije svega vitaminima i mineralima. Zato je za vrijeme bolesti potrebno mirovanje, kako bi se energija kojom tijelo raspolaže mogla usmjeriti na borbu sa uzrokom.

U procesima imunoloških reakcija vitamini i minerali imaju mnogobrojne uloge i nedostatak nekog od njih često predstavlja uzrok neadekvatnog odgovora organizma na problem. Oboljenja su stanja u kojima je povećana potreba za vitaminima i mineralima. Zato se preporučuje da se vitamini i minerali drže u ravnoteži i dok ste zdravi jer će naš odbrambeni sistem tako biti spreman da adekvatno reaguje i izbori se sa oboljenjima čim se susretnemo sa njima.

Koje vitamine i minerale uzimati za imunitet?

U imunološkim procesima učestvuje veći broj vitamina i minerala. Nedostatak bilo koje komponente koja sudjeluje u ovim procesima može narušiti njihovu ravnotežu i oslabiti imunološku reakciju organizma.

U stanjima povećane potrebe bi se morala unositi veća količina vitamina i minerala od uobičajenog dnevnog unosa. Drugim riječima, u ovakvim stanjima organizam obično koristi više nego što mu pružamo standardnom ishranom, te nije dovoljno pojačati unos samo jednog vitamina ili minerala, nego svih koji učestvuju u procesima.

Šta su stanja povećane potrebe organizma?

To su stanja u kojima organizam troši više vitamina i minerala da bi se izborio da sačuva zdravlje u ravnoteži. Obično se radi o pojačanim štetnim djelovanjima, pa se mora pojačati i aktivnost organizma u odbrani, na primjer:

  • Hronična izloženost fizičkom ili mentalnom naporu, hronični umor
  • Česte infekcije
  • Astma ili drugo hronično plućno oboljenje, izloženost zagađenom zraku
  • Stariji pacijenti sa hroničnim oboljenjima i lijekovima
  • Pacijenti na radiološko-onkološkom liječenju
  • Oporavak poslije operativnih zahvata…

Može li se imunitet pojačati?

NBL Immuno Formula u kombinaciji sadrži 12 vitamina i 7 minerala, koji pokrivaju sve potrebe imunoloških procesa. Uz vitamine i minerale sadrži fitonutrijente, koje su sadržane u biljkama: korejski ginseng, kurkuma, gorka narandža i crni biber, te beta-glukan, koenzim Q10 i L-karnitin.

Do danas je proveden veliki broj ispitivanja pojedinačnih efekata svih ovih supstanci i dokazani su njihovi benefiti u jačanju imunog, ali i drugih sistema ljudskog organizma, antioksidativna, antimutagena, antikancerogena, antibakterijska, imunomodulatorna i druga djelovanja.

Dakle, NBL Immuno Formula svojim sastavom pokriva sve potrebe i time osigurava da imuni sistem radi bez problema, te dodatno potiče i njegovo snažnije djelovanje.

NBL Immuno Formula

Beta glukan, koenzim Q10, ginseng, kurkuma, gorka narandža, crni biber, 12 vitamina i 7 minerala.
Jačanje imuniteta

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.