Probiotik protiv atopijskih oboljenja

 

ŠTA JE ATOPIJSKI MARŠ?

Atopijski marš čine alergijska oboljenja koja počinju alergijskim dermatitisom u ranoj fazi života, koja se mogu kasnije manifestovati kao alergija na hranu, alergijski rinitis ili astma.1

MOJE DIJETE IMA ATOPIJU

Danas je svako četvrto dijete alergično. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2020. godine u Europi će jedno od dvoje djece imati alergijski rinitis.2

ZAŠTO PROBIOTIK POMAŽE KOD ATOPIJSKIH OBOLJENJA?

Dokazano je da je crijevna flora kod djece sa atopijskim oboljenjem drugačijeg sastava, nego kod djece bez atopije.3

Izmijenjen sastav crijevne flore znači:

  • Drugačiji imunološki odgovor, koji se manifestuje atopijskom reakcijom.
  • Negativan uticaj na zdrave funkcije kože.3

DA LI SVI PROBIOTICI MOGU POMOĆI KOD ATOPIJSKIH OBOLJENJA?

Samo upotreba odgovarajućih probiotskih sojeva kod oboljenja poput atopijskog dermatitisa, alergija na hranu i alergijskog rinitisa, se pokazala korisnom.1   

Kao što jedan antibiotik ne može biti koristan kod svih infekcija, tako i probiotici ne mogu biti univerzalni za sva oboljenja.

NBL Probiotic ATP je probiotik razvijen namjenski za atopijska stanja. Sadrži probiotičke sojeve koji su se pokazali efektivnim u provedenim kliničkim ispitivanjima.

KOLIKO DUGO TREBA UZIMATI NBL PROBIOTIC ATP?

Da bi probiotičke bakterije uspjele preuzeti dominaciju i ostvariti željenu ravnotežu crijevne flore, potrebno je duže vrijeme, efekat se ne može očekivati odmah.

Za vidljive rezultate potrebno je koristiti NBL Probiotic ATP 8 do 14 sedmica u kontinuitetu.

DA LI JE NBL PROBIOTIC ATP SIGURAN?

Obzirom da se radi o dodatku prehrani, ne očekuju se štetna djelovanja i može se koristiti bez ograničenja trajanja terapije.

Uobičajeni režim primjene NBL Probiotic ATP-a je jednom do dva puta na dan.

Prašak pomiješajte sa hranom/vodom/jogurtom.

SASTAV NBL PROBIOTIC ATP

NBL Probiotic ATP je probiotik  sa pametno kombinovanim sojevima korisnih bakterija, prebioticima i vitaminima.

Proizveden je najnaprednijom tehnologijom sa dvostrukom ovojnicom zahvaljujući kojoj sojevi živi stižu do crijeva i regenerišu funkciju crijevne flore.

Zbog ovakve ovojnice nije potrebno čuvati NBL Probiotic ATP u frižideru jer je otporan na uslove sredine.

Više o ulozi probiotika u atopijskom dermatitisu možete saznati u videu ispod.

  1. Atanasković-Marković M, Tmušić V, Janković J.Probiotics in Prevention of Atopic March: Myth or Reality. Central Eur J Paed 2019;15(1):23-29.
  2. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA i sur. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008. update (in collaboration with the World Health Organization, GA (2) LEN andAllerGen). Allergy 2008; 63 (86): 8-160.
  3. Salem I., Ramser A., Isham N., Ghannoum M. A. (2018). The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Front. Microbiol. 9:1459. 10.3389/fmicb.2018.01459.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.