Zdrava crijeva od malih nogu

Djetinjstvo je period intenzivnog fizičkog i društvenog razvoja, a osim gena i vanjskih faktora, vrlo bitnu ulogu u razvoju igraju mikroorganizmi, dobre bakterije koje žive u crijevima.

Bakterije u našim crijevima su zaslužne za metabolizam hranjivih materija, doprinose imunološkom sistemu,  a promjene u sastavu bakterija se mogu povezati i sa promjenama u ponašanju, strahovima, kognitivnim razvojem, pa čak i poremećajima iz autističnog spektra kod djece.

Sve nabrojano govori koliko je mikrobiota u djetinjstvu bitna i koliko može utjecati i na psihičko i fizičko zdravlje tokom daljeg života.

Faktori koji dovode do narušavanja crijevne mikrobiote

Crijevna mikrobiota je podložna stalnim prilagodbama na vanjske podražaje, a promjene nastaju i usljed odrastanja. Ove promjene su dobrodošle, ali postoje situacije koje značajno narušavaju crijevnu floru i dovode do disbioze:

  1. Upotreba antibiotika
  2. Bolesti probavnog sistema
  3. Nepravilna ishrana
  4. Razne infekcije
  5. Česta izloženost prehladi i virusnim infekcijama
  6. Radijacijsko liječenje
  7. Hronični proljev
  8. Vanjski nepovoljni faktori poput pasivnog pušenja

Kao rezultat narušene razvoteže u crijevima u dječijem uzrastu dolazi do brojnih funkcionalnih tegoba, poput bolova u stomaku, dijareje, konstipacije, do oslabljenog imuniteta i promjena u ponašanju. Disbioza u dječijoj populaciji se može povezati i sa pretilošću, alergijskim oboljenjima, pa čak i sa autoimunim bolestima.

Kako vratiti balans u crijevnoj mikrobioti?

Nakon što se kod djece ustanovi postojanje crijevne disbioze, na osnovu simptoma, a isključe svi drugi mogući razlozi, potrebno je pristupiti ponovnom uspostavljanju dominacije dobrih bakterija u crijevima.

Pored uravnotežene ishrane bogate vlaknima i konzumiranja hrane bogate probioticima, preporučuje se i primjena probiotičkih suplemenata koji će pomoći u uspostavljanju narušene ravnoteže.

NBL Probiotic Kids je po svom sastavu jedinstven probiotik na tržištu. Sadrži dobre bakterije, poput S. thermophilus, L. plantarum, B. longum i B. breve, koje imaju dokazanu djelotvornost kod funkcionalnih poremećaja crijeva, koji se često dešavaju u dječijem uzrastu, poput stomačnih bolova, proljeva, zatvora i bolnog pražnjenja crijeva.

Pored probiotičkih bakterija sadrži i prebiotik, vlakna koja predstavljaju hranu za dobre bakterije, omogućavaju njihovu kolonizaciju i dodatno pomažu u uspostavljaju ravnoteže u crijevima.

Proizveden je  patentiranom tehnologijom proizvodnje sa dvostrukom ovojnicom, zahvaljujući kojoj, u poređenju sa probioticima bez ovojnice, do crijeva stiže 100 puta više dobrih bakterija. Zahvaljujući tome postiže se bolja djelotvornost, a sam proizvod ne zahtijeva posebne uslove čuvanja.

Za zdrava crijeva od malih nogu tu je NBL Probiotic Kids.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.