Zašto je potreban probiotik uz antibiotik?

Upotreba antibiotika često dovodi do različitih sporednih djelovanja. Najčešće su ta sporedna djelovanja vidljiva na gastrointestinalnom sistemu, u obliku mučnine i proljeva. Proljev vezan za upotrebu antibiotika nastaje zbog njihove neselektivnosti i utjecaja na „dobre“ bakterije u crijevima, pri čemu se mijenja njihov broj i različitost. Zbog takvih promjena naša crijeva postaju podložna naseljavanju patogenih, „loših“ bakterija i njihovom pretjeranom rastu. Posljedice ovako narušene ravnoteže u crijevima mogu trajati jako dugo, a sama osoba biti podložna različitim infekcijama i drugim bolestima. Proljev izazvan upotrebom antibiotika nekad može zahtijevati i hospitalizaciju, što povećava troškove liječenja i stvara neugodnosti samom pacijentu.

Antibiotici su jedni od najpropisivanijih lijekova i potrebno je primijeniti efektivnu zaštitu kako bi se spriječila pojava proljeva i drugih posljedica narušene ravnoteže u crijevima.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se primjene u odgovarajućim količinama, imaju značajnu zdravstvenu korist. Osim što održavaju ravnotežu u crijevima, probiotici djeluju i na imunološki sistem.

Kako odabrati pravi probiotik?

Pri odabiru probiotika bitno je odabrati onaj koji u svom sastavu sadrži dobre bakterije koje su dokazano djelotvorne u toj indikaciji. NBL Probiotic Optima sadrži takvu kombinaciju dobrih bakterija koja je dokazano djelotvorna u prevenciji proljeva izazvanog upotrebom antibiotika. Zahvaljujući patentiranoj tehnologiji proizvodnje  sa dvostrukom ovojnicom, do crijeva stiže 100 puta više dobrih bakterija, u odnosu na probiotike bez ove ovojnice. Djelovanje probiotika upravo zavisi od količine bakterija koje stignu do crijeva, mjesta njihovog naseljavanja.

Kako pravilno primijeniti probiotik?

Kako bi se izbjeglo neželjeno djelovanje antibiotika potrebno je:

  • započeti sa primjenom probiotika od prvog dana terapije ili najkasnije 48 sati od početka
  • uzimati probiotike sve vrijeme trajanja antibiotske terapije ili nastaviti 7 dana nakon njenog završetka
  • uzeti NBL Probiotic Optima 2 sata nakon antibiotika, 2 puta dnevno po 1 tabletu za žvakanje

NBL Probiotic Optima dolazi u pakovanju od 30 tableta za žvakanje, što je dovoljno za 15 dana terapije i u skladu sa preporučenom dužinom uzimanja probiotika uz antibiotik. Tablete za žvakanje su ugodnog okusa i uzimaju se bez vode, što omogućava jednostavnu primjenu.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.