Zašto je potreban probiotik uz antibiotik?

Upotreba antibiotika često dovodi do različitih sporednih djelovanja, zbog njihove neselektivnosti i utjecaja na „dobre“ bakterije u crijevima, pri čemu se mijenja njihov broj i različitost. Zbog takvih promjena naša crijeva postaju podložna naseljavanju patogenih, „loših“ bakterija i njihovom pretjeranom rastu. Posljedice ovako narušene ravnoteže u crijevima mogu trajati jako dugo, a sama osoba biti podložna različitim infekcijama i drugim bolestima. Najčešće su ta sporedna djelovanja vidljiva na gastrointestinalnom sistemu, u obliku mučnine i proljeva. Proljev izazvan upotrebom antibiotika nekad može zahtijevati i hospitalizaciju, što ugrožava pacijenta, a i povećava troškove liječenja.

Crijevna mikrobiota učestvuje u regulaciji brojnih procesa u organizmu, pa narušena ravnoteža mikroorganizama u crijevima vodi brojnim poremećajima koji mogu doprinijeti razvoju hroničnih oboljenja. Utvrđena je povezanost poremećaja crijevne mikrobiote i raka debelog crijeva, kao i alergijskih, autoimunih, metaboličkih i psihijatrijskih oboljenja.

Dakle, može se zaključiti da iako su antibiotici vrlo učinkoviti u uklanjanju bakterijskih infekcija, važno je poduzeti potrebne mjere za jačanje crijevnog mikrobioma, jer je očuvanje dobrih bakterija jednako važno kao i ubijanje loših.

Kako obnoviti crijevnu mikrobiotu nakon antibiotika?

Hrana koja pogoduje razvoju dobrih bakterija u crijevima uvijek se preporučuje, ali je posebno bitna za period oporavka mikrobiote poslije korištenja antibiotika. U ishranu bi obilno trebalo uključiti povrće i voće različitih boja, što raznobojnije, to bolje.

Mahunarke, leća, zobena kaša takođe bi trebali biti dio trpeze, kao i fermentirano povrće, poput kiselih krastavaca.

Suplementacija probioticima tokom i poslije primjene antibiotika je korisan način zaštite crijevnih bakterija, pod uslovom da se suplement pravilno odabere i koristi.

Kako odabrati pravi probiotik?

Pri odabiru probiotika bitno je odabrati onaj koji u svom sastavu sadrži dobre bakterije koje su dokazano djelotvorne u toj indikaciji.

NBL Probiotic Optima sadrži kombinaciju probiotičkih sojeva koja ima dokazan učinak kako u pogledu potiskivanja rasta i razmnožavanja loših bakterija, tako i u osiguravanju hrane i ostalih faktora bitnih za stvaranje optimalnih uslova za rast i obnovu ravnoteže dobrih bakterija u crijevima.

Zahvaljujući patentiranoj tehnologiji proizvodnje  sa dvostrukom ovojnicom, do crijeva stiže 100 puta više dobrih bakterija, u odnosu na probiotike bez ove ovojnice. Djelovanje probiotika upravo zavisi od količine bakterija koje stignu do crijeva, mjesta njihovog naseljavanja.

Kako pravilno primijeniti probiotik?

Kako bi se izbjeglo neželjeno djelovanje antibiotika potrebno je:

  • započeti sa primjenom probiotika od prvog dana terapije ili najkasnije 48 sati od početka
  • uzimati probiotike sve vrijeme trajanja antibiotske terapije ili nastaviti 7 dana nakon njenog završetka
  • uzeti NBL Probiotic Optima 2 sata nakon antibiotika, 2 puta dnevno po 1 tabletu za žvakanje

NBL Probiotic Optima dolazi u pakovanju od 30 tableta za žvakanje, što je dovoljno za 15 dana terapije i u skladu sa preporučenom dužinom uzimanja probiotika uz antibiotik. Tablete za žvakanje su ugodnog okusa i uzimaju se bez vode, što omogućava jednostavnu primjenu.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.