Akutna dijareja

doc. dr. med. sc. Mirela Bašić Denjagić specijalista interne medicine​​

Koji su sve uzročnici akutne dijareje? Da li se javlja više ljeti ili zimi?​

Akutna dijareja je poremećaj koji se karakteriše iznenadnim čestim pražnjenjem žitke ili vodenaste stolice (više od 3 puta u 24h). Traje različitio dugo ovisno o uzročniku, ali ne duže od 2 sedmice. Brojni su uzročnici akutne dijareje: virusne, bakterijske infekcije, infestacija sa parazitima, trovanje hranom, netolerancija na hranu, neželjeni efekat lijeka, naročito antibiotika, alergija na hranu, stres. Najčešći infektološki uzročnici akutne dijareje su rota i adenovirus, Salmonella, Shigella te Clostridium difficile infekcija. Akutna dijareja je najčešća u jesen i ljeto, ali nije tako rijetka ni u zimskim periodima kada je najčešći uzročnici za nju ipak virusi. Ljeti smo često izloženi nedovoljno obrađenim namirnicama te su trovanja hranom češća, a također ljeti češće putujemo te smo skloniji putničkoj dijareji, koja također spada u akutne dijareje.

Koje mjere poduzeti kako bi se infekcije bakterijama i virusima, koje izazivaju akutnu dijareju, smanjile?

Obzirom da je akutna dijareja najčešće infektivnog porijekla onda je logično da je u prevenciji  istih najvažnija higijena i često pranje ruku. Uvijek, a naročito u ljetnom periodu, je važno da vodimo računa o vrsti hrane koju konzumiramo i načinu pripreme. Izbjegavajte hranu koja je nepouzdane kvalitete. Vodite računa o reputaciji i načinu pripreme hrane u restoranima i objektima brze prehrane. Voće i povrće prije konzumacije je potrebno dobro oprati. Posljednjih godina česte su dijareje nakon konzumacije lubenica. Stoga savjetujem da se kora lubenice dobro opere prije nego što se izreže. Provjeravajte rok trajanja namirnica. Naročito budite oprezni kada kupujete ribu i morske plodove. Ove namirnice, ali i meso, morate dobro termički obraditi prije konzumacije. Višak hrane koja je ostala nakon obroka morate spremiti u frižider i ne ostavljajte je dugo vani naročito, ako je niste spolja zaštitili.

Kako se liječi akutna dijareja kod odraslih?

U većini slučajeva akutna dijareja je samoograničavajuća i izuzev rehidracije u kućnim uslovima nije potreban odlazak ljekaru. Međutim, ako je praćena bolovima, temperaturom, pojavom sluzi i krvi onda onda je to razlog zbog kojeg se morate javiti ljekaru, jer se može raditi o ozbiljnijem problemu. Ako se radi o djeci onda trebate biti i oprezniji jer djeca vrlo brzo dehidriraju te je njima potreban ljekarski pregled i ranije.

U kućnim uslovima vrlo je važna adekvatna rehidracija. Unos tečnosti mora biti postepen, mogu se koristiti rehidratacioni preparati koji se mogu kupiti bez ljekarskog recepta i koji će, uz tečnost sa kojima se razmute, obezbijediti i dovoljan unos elektrolita koji se vrlo brzo izgube učestalim prolivima. Ključnu ulogu ovdje ima postepena i dovoljna rehidracija. Čajevi od šipka su odlični za smanjenje broja stolica, a čaj od kamilice i mente smanjuju grčeve, a i proliv. Ovo su čajevi koje bi svako domaćinstvo trebalo uvijek imati i odlični su za prvu pomoć kod proliva. Što se tiče ishrane u akutnom prolivu treba prije svega odmah prestati konzumirati začinjenu, masnu, prženu hranu, sirovo povrće, alkohol, sokove sa dosta dodatog šećera. Najbolje je uz čajeve u početku jesti supu koja nije začinjena, rižu, slane krekere, dvopek, banane, prirodni sok od jabuke bez dodatog šećera. Ovdje moram naglasiti da je u početku bolesti potrebno odmoriti crijevo i ne opteretiti ga sa puno namirnica, stoga i za hranu važi pravilo da se polako i postepeno uvode druge namirnice.

Kako probiotici mogu pomoći?

Probiotici ili takozvane „dobre bakterije i gljivice“ imaju ulogu u normalizaciji prirodne crijevne flore u organizmu i time potpomažu prirodnu odbranu organizma protiv vanjskih uzročnika proliva. Ako je broj bakterija u probiotskom produktu dovoljno velik onda konzumiranje probiotika kod akutnih dijareja skraćuje period bolesti, tj. pacijenti se brže oporavljaju, a i smanjuje im se broj stolica dnevno. Stoga bi i probiotici trebali biti dio svake kućne apoteke, a naročito dio putne apoteke koju nosimo na godišnji odmor.

ZAPOČETI SA PRIMJENOM NBL PROBIOTIC GOLD OD PRVOG DANA POJAVE SIMPTOMA. SADRŽAJ 1 VREĆICE POMIJEŠATI SA HRANOM ILI VODOM/JOGURTOM/ČAJEM 1-2 PUTA DNEVNO.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.