Hemoroidi

dr. med. Majda Mehmedović

specijalista interne medicine

Šta su hemoroidi i zašto nastaju?

Hemoroidi su normalne anatomske vaskularne strukture u analnom kanalu, tj. završnom dijelu debelog crijeva. Postoje vanjski hemoroidi i unutrašnji hemoroidi. U uslovima povećanog napora na zadnji dio debelog crijeva (kod dužih proljeva ili težih zatvora stolice, u trudnoći, kod prevelikog napinjanja na vršenje nužde) dolazi do uvećanja hemoroida koji se mogu povećati zajedno sa vezivnim tkivom koje ih okružuje, te tako postati previše bolni i osjetljivi na dodir (uvećani vanjski hemoroidi), ili mogu bezbolno krvariti za vrijeme pražnjenja stolice (unutrašnji hemoroidi), te protiskivati se kao opipljivo tkivo kroz analni otvori sa osjećajem punoće pri čmaru i povećane vlažnosti u tom dijelu (prolabirani unutrašnji hemoroidi). Premda hemoroidalne tegobe nisu životno opasno stanje, mogu u velikoj mjeri remetiti kvalitet života, radnu i socijalnu sposobnost. 

Koji su sve preporučeni načini liječenja?

U principu, hemoroidalne tegobe je najbolje prevenirati. Prevencija se ogleda u unosu dosta tečnosti, dovoljnoj količini vlakana u prehrani iz voća, povrća ili grahorica, izbjegavanju napora na zadnji dio čmara i redovnom pražnjenju stolice. Ukoliko se ipak dese izražene hemoroidalne tegobe, preporučuje se uzimanje lokalne terapije u vidu masti i čepića sa dodatkom lidokaina, a kod krvarećih hemoroida preparati diosmina. Ukoliko je svrbež vodeći simptom, tegoba će se olakšati hipermanganskim kupkama. Dodatni benefit za olakšavanje hemoroidalnih tegoba vidjet će se i kod uzimanja omekšivača stolice ili vlaknastih laksativa (tipa psilium ljuskica). Kod uznapredovalih ili krvarećih hemoroida koji ne reaguju na simptomatsku terapiju preporučuje se operacijsko liječenje. 

Kada se preporučuje operativni zahvat i kako izgleda?

Postoji više modaliteta hirurškog liječenja, od manjih intervencija do manjih operativnih zahvata pod anestezijom. Stalno krvareći unutrašnji hemoroidi prvog, drugog i trećeg stepena mogu se tretirati ligacijom (postavljenjem elastičnih gumica na krvareće hemoroide), kao i fotokoagulacijom infracrvenim svjetlom ili skleroterapijom. Nešto opsežnije operacije podrazumijevaju isijecanje hemoroidalnog tkiva i zašivanje rane resorptivnim šavovima. Vanjski hemoroidi se operativno odstranjuju samo ako su akutno trombozirani i to u lokalnoj anesteziji.

Koliko ishrana i životni stil imaju ulogu u liječenju?

Kod hemoroidalnih tegoba uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. U principu, prevencija i prva linija liječenja hemoroida svode se upravo na ishranu i životni stil. Do 80% slučajeva hemoroidalnih tegoba je potpuno preventabilno. Dijeta za prevenciju i liječenje hemoroidalnih tegoba podrazumijeva dosta negaziranih nealkoholnih tečnosti, vlakna iz povrća, voća, grahorica i krstašica, kao i sve prehrambene mjere koje dovode do mekane stolice koja se redovno prazni. Zdravo je redovno uzimati jogurt ili voćne kompote. Nastanku hemoroida pogoduje dugo sjedenje ili predugo stajanje, kao i svaki pretjeran ili nagao napor na zadnji dio čmara. Čak i pretjerana tjelovježba ili neadekvatno podizanje tereta (u tjelovježbi ili radnoj sredini) može dovesti do hemoroidalnih tegoba. Naglašeni hemoroidi nastaju i kod predugog zadržavanja stolice u nemogućnosti da se stolica pravovremeno prazni. Dakle, mekana ili razmekšana stolica koja se prazni svaki dan (a to se postiže hranom ili lijekovima) i zdrave navike pražnjenja stolice ključ su za prevenciju hemoroidalnih tegoba.

Koja je uloga probiotika u liječenju hemoroida?

Probiotici imaju jako važno mjesto u mijenjanju kvaliteta stolice. Probiotici dovode do koloniziranja sluznice debelog crijeva zdravim bakterijama sa hranidbenom podlogom na osnovu koje one mogu da nastave opstajati u našem debelom crijevu. Zdrava sluznica debelog crijeva tako može vršiti svoju ulogu, a to je uobličavanje stolice i sinhroniziranje prolaska stolice kroz crijevo sa osjećajem potrebe za pražnjenje stolice, što je jako bitno za prevenciju hemoroidalnih tegoba. Do hemoroidalnih problema mogu dovesti i zatvor stolice, ali isto tako i proljevaste stolice. I jedan i drugi slučaj može se prevenirati ili liječiti probioticima. Kod proljevastih stolica preporučujem NBL Probiotic Gold, a kod tvrdih stolica pomoći će NBL Probiotic Optima. Stolica koja je mekana i koja se svakodnevno prazni neće dovesti do hemoroidalnih tegoba, a uvijek je bolje problem spriječiti nego liječiti.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.