Hronični proljev

prim. dr Amir Ćehajić
internista, gastroenterohepatolog

Šta je to hronični proljev?

Čovjek u prosjeku dobije proljev jednom do dva puta godišnje, te ga kao takvog, najčešće ne smatra problemom. Međutim, kako bi se mogao pravovremeno i ispravno tretirati, izuzetno je važno razlikovati akutni i hronični oblik proljeva. Proljev ili dijareja je simptom poremećaja probavnog sistema koji karakterizira učestala i rijetka stolica. Ukoliko traje duže od dvije do četiri sedmice, tada je riječ o hroničnom obliku, koji može biti simptom mnogih ozbiljnijih bolesti. U narednom tekstu govorit ćemo o mogućim uzrocima i tretmanu hroničnog proljeva.

Šta može biti uzrok hroničnog proljeva?

Etiologija hroničnog proljeva je raznovrsna obzirom na različite uzroke koji mogu biti infektivni i neinfektivni:

  • paraziti, bakterije i virusi – dijareja nastaje kao posljedica infekcije. Uzimajući u obzir stepen zagađenosti vode i hrane, crijevni paraziti kao uzrok hronične dijareje su češći u nerazvijenim zemljama.
  • hrana i piće – prekomjerna konzumacija kofeina i alkohola, kao i konzumacija pojedinih šećera i umjetnih zaslađivača. Iako naizgled bezazleni, ovi sastojci mogu potencijalno dovesti do razrijeđene i vodenaste stolice. Zbog toga, osobe sa intolerancijom na laktozu ili fruktozu bi trebale izbjegavati ove šećere u svojoj prehrani.
  • lijekovi – neke grupe lijekova poput antibiotika, laksativa, anticida koji sadrže magnezij mogu uzrokovati hronični proljev. Naprimjer, djelovanje antibiotika uništava i dobre i loše bakterije u organizmu, što dovodi do crijevnog disbalansa, a samim tim i proljeva. Također, ovakva vrsta proljeva može ukazivati i na toksičnost samih lijekova.
  • bolesti crijeva – hronični proljev se javlja i kao simptom sindroma iritabilnog crijeva (SIC/IBS). SIC je funkcionalni poremećaj probavnog sistema koji se uglavnom manifestira bolovima u trbuhu i poremećajem pražnjenja crijeva u vidu proljeva ili zatvora, ili pak izmjene jednog i drugog. Iako je teško reći razlog nastanka ovog sindroma, kao mogući uzročnici navode se stres, napetost, prethodne infektivne upale, genetska predispozicija i slično.                                                                         Upalna bolest crijeva (IBD) je termin koji obuhvata ulcerozni kolitis, Crohnovu bolest i mikroskopski kolitis, poremećaje koji za simptom imaju hronični proljev.  U ovakvim slučajevima, dijareja nastaje kao rezultat oštećene sluznice. Za razliku od proljeva uzrokovanog infekcijom, ova vrsta je češća u razvijenijim zemljama, te se kao uzrok pretpostavlja neodgovarajuća ishrana. Celijakija, kao imunološka reakcija organizma na gluten, može uključivati hronični proljev. Kao jedan od prvih i najčešćih simptoma celijakije, proljev uglavnom ukazuje na netretiranu bolest.
  • druge bolesti – hronična dijareja se javlja i kod pacijenata sa različitim tumorima, kao što su rak gušterače, rak debelog crijeva, limfom itd. Pored samog kancera, dijareju mogu uzrokovati i tretmani poput hemoterapije, radijacije i operacije. Bolesti gušterače, poput insuficijencije gušterače i hroničnog pankreatitisa, također mogu uzrokovati proljev. Ovakva dijareja je rezultat slabog probavljanja hrane, i često dovodi do gubitka na težini u oboljelih. Iako su ovo neki od najučestalijih uzroka hroničnog proljeva, njega mogu uzrokovati i hormonalni poremećaji, nasljedni poremećaji, alergije i drugo.
Kako se liječi hronični proljev?

Kada je riječ o tretmanu, on je uveliko određen uzrokom hroničnog proljeva. Kod infektivnih uzroka mogu se upotrebljavati antibiotici. S druge strane, neinfektivno uzrokovani proljev je teže dijagnosticirati, a samim tim i liječiti. Svakako, postoje generalne smjernice koje mogu olakšati simptome. Najvažnije je piti dovoljno tekućine kako bi organizam izbjegao dehidraciju. Potrebno je i prilagoditi prehranu, te izbjegavati supstance poput alkohola i kofeina.

Kod tretiranja hroničnog proljeva, preporučuje se upotreba probiotika. Probiotici imaju izuzetno povoljan efekat na organizam, jer održavaju ravnotežu dobrih i loših bakterija, te postižu balans u crijevima. Crijevna mikroflora može biti poremećena usljed različitih gore navedenih oštećenja. Probiotici funkcionišu kao zamjena te bakterijske flore, i na taj način, oni doprinose normalizaciji konzistencije i učestalosti stolice. Pored toga, probiotici djeluju i kao izvrsna preventivna mjera zaštite koju je poželjno uvrstiti u svoju svakodnevnicu.

Sadržaj jedne vrećice NBL Probiotic Gold pomiješati sa hranom ili vodom/jogurtom/čajem 1-2 puta dnevno, duži vremenski period (4 sedmice ili više) uz praćenje simptoma.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.