Inflamatorne bolesti crijeva i operativni zahvati

dr Emir Ahmetašević, mr.sc.

specijalista opšte hirurgije

Kada je potrebno uraditi operativni zahvat kod Kronove bolesti?

Operativni zahvat kod Kronove bolesti se radi u fazi komplikacija ovog upalnog oboljenja crijeva (ileus – opstrukcija crijeva praćena povraćanjem i odsustvom stolice, fistule – pojava kanala između vijuga tankog crijeva međusobno ili sa debelim crijevom ili prednjim trbušnim zidom), i kada je sve ovo praćeno pogoršanjem opšteg stanja i propadanjem pacijenta uprkos konzervativnom tretmanu.

Kada je potrebno uraditi operativni zahvat kod ulceroznog kolitisa?

Indikacije su maligna alteracija sluznice debelog crijeva ili displazija iste, koje su utvrđene biopsijom, stalne egzacerbacije (pogoršanja) bolesti praćene izraženijom simptomatologijom (obimni proljevi, bolovi i nadutost u stomaku), koji ne reaguju na konzervativni tretman i koji su praćeni propadanjem pacijenta, uz određene biohemijske i druge dijagnostičke parametre.

Kako izgledaju operativni zahvati?

Operativni zahvati imaju za cilj odstranjenje oboljelog dijela crijeva. Ako se radi o Kronovoj bolesti najčešće se odstranjuje završni dio tankog crijeva uz ili bez izvođenja stome tankog crijeva, koja ako se izvede je privremena i iziskuje naknadno zatvaranje i novi operativni zahvat. Kod ulceroznog kolitisa operacija se sastoji u odstranjenju dijela ili najčešće cijelog debelog crijeva uz mogućnost spajanja ostataka zdravog crijeva (kreiranje anastomoze) ili izvođenjem stome na nivou tankog ili debelog crijeva.

Kako izgleda oporavak nakon operativnog zahvata?

Oporavak zavisi od vrste i opsežnosti operativnog zahvata i traje od 3 do 6 nedelja.

Koja je uloga probiotika u oporavku nakon operativnog zahvata?

Poboljšanje i uspostavljanje lokalne mikroflore u crijevima i podizanje funkcionalnosti ostatnog dijela crijeva nakon operacije.

NBL Probiotic Optima uzimati 2 puta dnevno po jednu tabletu za žvakanje, najmanje 2-3 mjeseca nakon operativnog zahvata, a poželjno i duži vremenski period, do uspostave normalne funkcije crijeva.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.