Prevencija atopijskog dermatitisa

prim. dr Vasva Botonjić

pedijatar

Postoje li rizične grupe za obolijevanje od atopijskog dermatitisa?

Čimbenici rizika za razvoj atopijskog dermatitisa uključuju nasljednu sklonost i okolišne čimbenike. Brojne studije su dokazale važnost nasljedne predispozicije. Ukoliko jedan roditelj ima atopiju, mogućnost da dijete bude atopičar je veća od 35%, odnosno ako oba roditelja imaju neku od bolesti iz skupine atopijskih bolesti, mogućnost da dijete bude atopičar raste i do 50%. Novije studije kao glavne rizične čimbenike za pojavu atopijskog dermatitisa navode zapadnjački način prehrane, izlaganje antibioticima tijekom trudnoće i ranog djetinjstva, te smanjenu različitost crijevne bakterijske flore. Među zaštitnim čimbenicima za razvoj atopijskog dermatitisa zadnjih godina se navodi kontakt s dlakom životinja za vrijeme trudnoće i prvih dana života, posebice kontakt s psom.

Da li se atopijski dermatitis može prevenirati?

U određenoj mjeri može. Ukoliko jedan ili oba roditelja djeteta imaju određene alergije, vjerovatnoća da će dijete imati također neki vid alergije, pa samim tim i atopijski dermatitis, je između 30 do 50%. Samim tim se preporučuje trudnicama koje su sklone alergijama da za vrijeme trudnoće, a i nakon poroda konzumiraju preparate koji mogu spriječiti nastanak atopijskog dermatitisa.

Koja je uloga probiotika u prevenciji atopijskog dermatitisa?

Promjene u sastavu i raznovrsnosti crijevne mikrobiote smatraju se glavnim krivcem za trend porasta prevalencije atopijskog dermatitisa. Probiotici se, zahvaljujući svojoj sposobnosti promjene njenog sastava, smatraju obećavajućom mjerom prevencije i terapije atopijskog dermatitisa. Budući da intestinalna kolonizacija započinje prije rođenja, moguće je već prenatalno djelovati na sam sastav mikrobiote i na taj način dovesti do prevencije atopijskog dermatitisa.

Najboli rezultati u prevenciji se postižu ako se NBL Probiotic ATP koristi prenatalno i postnatalno.

Trudnice tokom posljednjeg trimestra mogu uzimati 1 vrećicu NBL Probiotic ATP dnevno, sa primjenom nastaviti i nakon poroda, tokom dojenja do 6 mjeseci ili do kraja dojenja. Istovremeno početi i sa  primjenom kod djeteta od rođenja do 6 mjeseci ili do 2 godine, pola vrećice NBL Probiotic ATP.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.