Probiotici i imunitet

dr Dragana Milišić
pedijatar

U kojoj vezi su crijeva i imunitet?

Hipokrat (otac savremene medicine) prvi je rekao da sve bolesti započinju u crijevima. Tada nismo ni znali da postoje bakterije, a kamoli da postoji direktna veza između zdravlja i dobrih bakterija koje žive u našim crijevima. Ti superjunaci su mikroorganizmi koji pomažu probavu i apsorpciju hranjivih tvari, ali i snažno utiču na naš imuni sistem i očuvanje zdravlja. To je vojska našeg tijela koja stražari i uklanja sve prijetnje koje mogu uticati na zdravlje našeg tijela. Dobre bakterije u našim crijevima služe kao prirodni antibiotici i antivirotici, a povećavaju i raspoloživost vitamina A, C, K i vitamina B skupine.

Kojoj djeci se posebno preporučuju probiotici za jačanje imuniteta?

Svim uzrastima probiotici mogu biti od koristi. U dojenačkom uzrastu mogu ublažiti uobičajene tegobe kao što su kolike, prolivi, zatvori, ekcemi i alergije. Vjerovatnost pojave ekcema je upola manja u djece koja primaju probiotike. U kasnijem uzrastu brojne su tegobe u kojima probiotici pomažu: prolivi, alergije, astma, kandidijaza, česte prehlade i infekcije, razni hronični crijevni poremećaji (celijakija, ulcerozni kolitis, Kronova bolest), čak i autizam. I naravno, nakon upotrebe antibiotika, što je danas veoma često.

Da li je svejedno koji probiotik se uzima za jačanje imuniteta, da li su svi efikasni?

Broj probiotika koji su nam u današnje vrijeme na raspolaganju je toliko veliki da izaziva zbunjenost. Postoji veliki broj različitih vrsta dobrih bakterija, ali one najvažnije su i najbolje izučene. Do sada su najbolje istraženi sojevi iz porodica Lactobacillus (L. casei, L. acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus, L. brevis) i iz porodice Bifidobacterium (B. lactis i B. longum). Uz uzimanje probiotika važno je i uzimati dovoljno prebiotika. Prebiotici su hrana za dobre bakterije i omogućavaju da se one što duže zadrže u crijevima. Možemo ih unositi hranom ili uzimanjem preparata koji imaju kombinaciju probiotika sa prebioticima.

NBL Probiotic ATP sadrži Lactobacilus casei povećava nivo „ćelija ubica“ (NK – natural killer cell) koje imaju značajnu ulogu u odbrani organizma od infekcija.

 

NBL Probiotic ATP dostupan je u pakovanju od 20 kesica, a koristi se 1-2 kesice dnevno. Preparat se konzumira tako što se sadržaj vrećice pomiješa sa hranom ili mlijekom/vodom/jogurtom.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.