Zašto probiotik uz antibiotik?

Prim. dr Aleksandar Dobrovoljski

specijalista interne medicine, gastroenterohepatolog

Da li antibiotici pored djelovanja na „loše“ bakterije imaju utjecaj i na „dobre“ bakterije u našim crijevima?

Antibiotici, baš kako im govori i naziv su supstance koje djeluju protiv bakterija različitim mehanizmima uništavajući ih, tako da suštinski njihov efekat na bakterije je identičan bez obzira da li se radi o „dobrim“ ili „lošim“ bakterijama.

Koje su kratkoročne i dugoročne posljedice primjene antibiotika bez adekvatne zaštite u obliku probiotika?

Kratkotrajno upotreba antibiotika utiče tako da narušava odnos „dobrih“ i „loših“ bakterija (mikrobiom)  debelog crijeva  te dovodi do poremećaja crijevne funkcije u smislu pojave  proljevastih stolica koje mogu da budu toliko učestale da dovode do potpunog iscrpljivanja organizma, kao posljedice gubitka velikih količina tekućine i elektrolita i znakova trovanja organizma.

Dugoročni negativni efekti antibiotika na crijevnu floru mogu da se manifestuju nedostatkom K vitamina (značajan za koagulaciju), B 12 vitamina (značajan za anemiju), efektom na imunološki sistem manifestujući se u formi dermatitisa sl., negativnim dugoročnim efektom na probavnu funkciju crijeva (deficit minerala, masti, pothranjenost i sl.), negativnim efektom na crijevna pražnjenja izazivajući zatvor (opstipaciju) i obrnuto, proljavaste stolice (dijareju) i dr.

Koliko dugo je potrebno piti odgovarajući probiotik uz antibiotik?

Zavisno koji se antibiotik upotrebljava period obnove crijevne flore je različit. Za pojedine antibiotike koji se koriste u liječenju infekcija, potpuna obnova crijevne flore traje do šest mjeseci, a kod korištenja nekih drugih antibiotika, obnova crijevne flore traje čak i četiri godine, tako da samim tim  uzimanje probiotika zahtjeva duži period.

Primjena probiotika započinje 0-48 sati nakon početka terapije antibioticima i nastavlja se 0-7 dana nakon završene terapije, a nekada i duže.

Za najbolje rezultate uzeti NBL Probiotic Optima 2 sata nakon antibiotika, 2 puta dnevno po 1 tabletu za žvakanje. 

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.