Zatvor kod odraslih

prim. dr Jusuf Botonjić
gastroenterolog

Koji su uzroci zatvora kod odraslih osoba?

Zatvor se prvenstveno javlja kod osoba koji su slabije pokretne, koje nešto više leže, koje su prije bile fizički aktivne, pa im je iz raznih razloga fizička aktivnost naglo opala. Sam režim ishrane je također jedan od glavnih uzroka zatvora. Sam zatvor se uglavnom pripisuje tzv. „lijenim crijevima“  do kojih dovodi česta upotreba raznih laksativa, koji u tom momentu pacijentu pruže određeno olakšanje sa zatvorom, ali pri čestoj primjeni dovode do većeg problema i sindroma „lijenih crijeva“. Iz tog razloga moja preporuka bi svakako prvenstveno bila promjena ishrane, a što se terapije tiče, primjena probiotika namijenjenih za opstipaciju.

Postoji li poseban način ishrane kod ovog problema?

Kad je u pitanju ishrana moj savjet je svakako povećan unos vlakana u hrani kao i povećan unos tečnosti. Ukoliko osoba nije dijabetičar, primjena raznih kompota ili suhih šljiva je nešto što bih savjetovao.

Da li su laksativi i razni čajevi poželjni u kontinuiranoj primjeni?

Apsolutno ne. Primjena laksativa dovodi do tzv. „lijenih crijeva“  te samim tim samo pogoršavaju probleme sa zatvorom koje pacijent ima. Laksativi su preparati koji djeluju trenutno, ali nisu u mogućnosti u kontinuiranoj upotrebi spriječiti uzrok nastanka zatvora.

Kako probiotici mogu pomoći u rješavanju zatvora?

Kontinurana primjena probiotika dovodi crijeva u optimalno stanje i na taj način sprečava nastanak zatvora, ali i ostalih simptoma poput nadutosti, bolova i slično, koji često idu skupa uz probleme sa zatvorom.  Najveća prednost primjene probiotika se ogleda u tome da probiotici kad su ispravno odabrani i primijenjeni za ciljanu indikaciju u većini slučajeva mogu postići terapijski efekat. Uz to primjena probiotika je u potpunosti sigurna u smislu da ne može našteti pacijentu za razliku od mnogih drugih preparata te se zbog tog vrlo često preporučuje kao prva terapija u ublažavanju simptoma nadutosti i zatvora.

NBL Probiotic Optima tablete za žvakanje uzimati 2 puta dnevno u trajanju od 2-12 sedmica.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.