Osnove zdrave ishrane

Trendovi i preporuke koje su ljudima trebali poslužiti kao vodiči za zdravu ishranu, često su se nakon određenog vremena pokazivali kao potpuno pogrešni. Na primjer, dugo vremena je dominirao pristup niskomasnog, ugljikohidratima bogatog režima, koji se pokazao kao potpuni promašaj. Atkinsonova dijeta, zasnovana na visokom udjelu masnoća, a niskom udjelu ugljikohidrata ispravno je ukazala na problem pretjerane konzumacije rafiniranih ugljikohidrata, ali pretjerivanje sa crvenim mesom i masnoćama iz mliječnih proizvoda daleko su od zdravog…

Prema Harvardskim smjernicama zdrave ishrane, zdrava ishrana se može sumirati u sljedeće preporuke:

  • Održavati stabilnu, zdravu kilažu
  • Jesti mnogo povrća i voća
  • Jesti više nezasićenih, manje zasićenih masnoća, a nikako trans-masnoće
  • Jesti cijelovita zrna i hranu napravljenu od njih umjesto rafiniranih
  • Preferirati zdravije izvore proteina mijenjajući crveno meso orašastim plodovima, grahom, piletinom i ribom
  • Piti vodu, čaj ili kafu, umjesto sokova ili zašećerenih-zaslađenih napitaka, a ako pijete alkohol, piti umjereno (najviše dva pića dnevno za muškarce, jedno za žene)
  • Uzimati dnevno multivitamin, kao dodatak.

Ako se uz ovakav način ishrane uvede još redovna fizička aktivnost i zaobiđe pušenje, to bi imalo značajan utjecaj na zdravlje smanjenjem rizika većine danas aktuelnih oboljenja.

Principi  zdrave ishrane sumirani kao “tanjir zdrave ishrane” u “Jedimo, pijmo i budimo zdravi; The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating, Walter C. Willett, MD, DrPH)  

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.