Da li mi treba suplement i koji?

Unos mikronutrijentata koji organizmu trebaju je bitan za zdravlje i može spriječiti pojavu mnogih oboljenja ili pomoći u liječenju. Ali, kako da znamo da li već unosimo što nam treba u hrani koju svakodnevno jedemo, ili bismo trebali koristiti neki suplement? U nastavku slijedi nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći.

Količine i raznovrsnost povrća i voća koje se preporučuju u svim referentnim smjernicama zdrave ishrane, kao i preporučeni dnevni unos vitamina i pojedinih minerala uglavnom su nedostižne većini ljudi koji nisu pretjerano posvećeni planiranju svakodnevnih obroka. Upravo zato se preporučuje korištenje multivitaminskih dodataka prehrani gotovo svima. Dakle, osim ako niste izuzetno posvećeni konzumiranju velikih količina povrća i voća, dobro će vam doći dobra kombinacija vitamina i minerala sa fitonutrijentima, stalno ili u periodima kad ih manje unosite ili više trebate.

Sljedeće pitanje koje je zgodno sebi postaviti je da li unosite dovoljno nezasićenih omega-3 masnih kiselina, obzirom da su nezamjenjive u organizmu, a sam ih ne može proizvesti?

Ako niste sigurni, pročitajte više o izvorima omega 3 masnih kiselina u hrani.

Ostali dodaci prehrani, koji mogu biti od koristi, zavise od individualnih potreba – hrane koju ne uzimate dovoljno, starosti, posebnih zdravstvenih potreba, posebnih uslova sredine kojim ste izloženi… Za početak, možete uporediti svoje navike sa preporukama zdrave ishrane, pa ćete tako uvidjeti ako nešto što se obavezno preporučuje ne konzumirate. Još jedan koristan savjet je da razmislite o zdravstvenim problemima i informišete se o mogućoj vezi sa načinom ishrane, kao i životnog stila generalno. Najbolje ćete sami uočiti šta vam nedostaje i šta bi vam dobro došlo, a i savjet nutricioniste bi itekao bio od pomoći.

Nikad ne zaboravite da je dodatak prehrani ipak dodatak, a ne zamjena za zdravu ishranu i zdrav način života.

U sekciji proizvodi uz svaki NBL proizvod možete naći tekstove o mnogim stanjima u kojima naši dodaci prehrani mogu biti korisni, a možete nam i pisati ako imate bilo kakvih pitanja na nobel@nobel.com.ba

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.