Izvori Omega-3 masnih kiselina u ishrani

Informacije o Omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline imaju brojne funkcije u našem tijelu i bitne su za zdravlje.

Postoje tri vrste omega-3 masnih kiselina:

  • ALA (alfa linolenska kiselina)
  • DHA (dokosaheksenoična kiselina)
  • EPA (eikosapentenoična kiselina)

Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam, što znači da ih ne možemo proizvesti od drugih stvari koje jedemo, nego ih moramo unijeti kroz hranu koju konzumiramo.

Koliko Omege-3 bi trebalo unositi?

Obzirom da su omega-3 masne kiseline esencijalne za ljudski organizam, Europski autoritet za sigurnost hrane [European Food Safety Authority (EFSA)] definisao je preporuke o potrebnim dnevnim količinama, da bi se izbjegli problemi i oboljenja do kojih može doći usljed njihovog nedostatka u ishrani.

Tako je potrebno da 0,5% ukupne dnevne energetske vrijednosti hrane koju uzimamo čini ALA.

Još je preciznije definisana količina EPA i DHA koje trebamo unijeti u organizam svaki dan, pošto su ove dvije masne kiseline izuzetno bitne za pravilno funkcionisanje organizma.

Kategorija stanovništvaPreporučena dnevna doza EPA+DHA
Odrasle osobe250 mg
Bebe (>6 mjeseci) i mlađa djeca (<24 mjeseca)100 mg
Djeca (>2 godine)Kao i odrasli
Trudnice i dojiljeDnevna potreba odraslih uz dodatnih 100-200 mg DHA

Sadržaj Omege-3 u nekim od svakodnevno korištenih namirnica

ALA je zastupljena u ulju određenog povrća, orasima, sjemenkama lana i sojinim proizvodima. EPA i DHA se nalaze u ribi, morskim plodovima i ribljem ulju. Ova tabela prikazuje hranu koja je izvor omega-3 masnoća.

Namirnica Veličina porcijeALA (g)EPA/DHA (g)
Voće i povrćeNije dobar izvor omega-3 masnoća
Soja (zelena), kuhana125 ml (1/2 šolje)0,29-0,340
Zrela bundeva, kuhana125 ml (1/2 šolje)0,180
Jaja, kuhana2 jaja0,06-0,280,07
Inćuni, konzervirani u ulju75 g0,011,54
Šaran, kuhani75 g0,260,56
Kavijar (crni, crveni), granulirani75 g0,011,96
Bakalar, atlantički, kuhan75 g00,11
Bakalar, pacifički, kuhan75 g0,040,79
Rak, kuhan75 g0,010,36
Jegulja, kuhana75 g0,420,14
Iverak, kuhan75 g0,04-0,060,18-0,88
Haringa, kuhana75 g0,05-0,111,6
Jastog, kuhan75 g0,010,15
Skuša, kuhana75 g0,03-0,080,58-0,92
Skuša, usoljena75 g0,123,43
Dagnje, kuhane75 g0,030,59
Hobotnica, kuhana75 g00,13
Kamenice, atlantičke, kuhane75 g0,04-0,050,33-0,41
Kamenice, pacifičke75 g0,051,04
Losos, atlantički, uzgoj, svjež ili kuhan75 g0,08-0,131,61-1,77
Losos, atlantički, divlji, svjež ili kuhan75 g0,26-0,281,29-1,38
Srebrni losos, svjež ili kuhan75 g0,03-0,070,8-1,08
Losos roza/grbavi, svjež, kuhan ili konzerviran75 g0,03-0,040,46-1,27
Crveni losos, svjež, kuhan ili konzerviran75 g0,05-0,090,87-0,93
Sardine, konzervirane75 g0,17-0,370,74-1,05
Jakobove kapice, kuhane75 g00,13
Škampi, kuhani75 g0,010,21
Lutjanus, kuhan75 g00,24
Pastrmka, kuhana75 g0,06-0,140,66-0,74
Tuna, light, konzervirana u vodi75 g00,21
Tuna, bijela, konzervirana u vodi75 g0,050,65
Bijela riba, kuhana75 mg0,171,2
Grah, obični, kuhani75 g0,17-0,240
Bademi, pečeni, blanširani60 ml (1/4 šolje)0,150
Čija, sjemenke15 ml (1 kašika)1,90
Laneno sjeme, mljeveno*15 ml (1 kašika)2,430
Sjemenke konoplje15 ml (1 kašika)0,190
Sjemenke tikve, oljušteno60 ml (1/4 šolje)0,060
Orasi, crni60 ml (1/4 šolje)0,850
Orasi, obični (engleski, perzijski)60 ml (1/4 šolje)2,300
Ulje repice5 ml (1 kašika)0,420
Ulje lana5 ml (1 kašika)2,460
Sojino ulje5 ml (1 kašika)0,310
Orahovo ulje5 ml (1 kašika)0,480

*Iz sjemenki lana se vrlo malo omega-3 masnih kiselina apsorbuje, jer ga je teško probaviti. Mljevenjem se poboljšava apsorpcija.

Izvor informacija: “Canadian Nutrient File 2015” (www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/fiche-nutri-data/index-eng.php)

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.