NBL Krill Oil

Omega-3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

OMEGA-3, SUŠTINSKA POTREBA LJUDSKOG ORGANIZMA

Omega-3 masne kiseline, od kojih su najvažnije EPA i DHA, su esencijalne za ljudski organizam. Riječ “esencijalne” znači da ih naš organizam mora unijeti kroz hranu, ne može ih sam proizvesti.

Moderni način ishrane učinio je omega-3 masne kiseline teško dostupnim. Žitarice i druga biljna hrana se prerađuju tako da se iz njih što je moguće više eliminiše omega-3, jer se brzo kvari, a proizvođači žele da hrana traje duže. Meso životinja takođe ne sadrži omegu-3, jer više ne idu na ispašu, nego se hrane industrijski pripremljenom hranom, tako da je glavni poznati izvor omega-3 masnih kiselina riba.

KRIL JE SUPERIORAN IZVOR OMEGE-3

Za dovoljan unos omege-3 preporučuje se jesti ribu najmanje 2 puta sedmično. Pri tome, treba voditi računa o vrsti ribe koju jedete, zbog mogućeg visokog sadržaja žive, teških metala, pesticida i drugih toksičnih materija. Što neka vrsta ribe duže živi, to je veća mogućnost nakupljanja ovih toksina u njenom organizmu.

Kril je račić koji živi u ledenoj vodi Antarktičkog okeana, daleko od industrijskog zagađenja, a njegov životni vijek je kratak, svega 1-2 godine. Upravo kratak životni vijek i netaknuta sredina čini ulje krila najčišćim izvorom omege-3.

SAVRŠENA OMEGA-3, ALFA OMEGA!

I krilovo i riblje ulje sadrže visok procenat EPA i DHA esencijalnih omega-3. Međutim, dok su omege-3 u ribljem ulju u obliku triglicerida, u krilovom su u obliku fosfolipida, zbog čega se u našem organizmu ponašaju drugačije. Omega-3 iz krilovog ulja se bolje apsorbuje iz crijeva i ugrađuje u ćelije organa u kojima nam je potrebna, kao što su mozak, srce, krvni sudovi, imune ćelije, dok omega-3 u obliku triglicerida teže prolazi iz crijeva u krvotok, a organizam je često iskoristi samo kao izvor energije.

Dakle, izuzetno je bitno kakva omega-3 se uzima: krilovo ulje je izvor omege-3 koju će naš organizam iskoristiti znatno više od one koja dolazi iz ribljeg ulja.

KOMPONENTA KOJA DODAJE VRIJEDNOST

Krilovo ulje sadrži još jednu komponentu, koju riblje ulje nema, a to je izvanredno snažni antioksidans – astaksantin. To je sastojak zbog kojeg ulje krila ima crvenu boju, a njegova antioksidativna snaga bit će jasnija ako se uporedi sa drugim poznatim antioksidativima: od vitamina A je snažniji za 10 puta, a vitamina E čak 100 puta.

Astaksantin osigurava stabilnost omega-3 masnih kiselina u ulju krila i čini da do nas dođu u savršenom stanju, a nastavlja pružati antioksidativno djelovanje i u našem organizmu.

KOME SE PREPORUČUJE?

Nedostatak EPA i DHA omega-3 masnih kiselina povezuje se sa brojnim problemima, pa se preporučuje redovan unos kako bi se spriječio nastanak ili pružilo olakšanje. Posebna korist vezuje se za:

  • Srce i krvne sudove
  • Zdravlje zglobova
  • Metabolizam masnoća, uključujući bolest masne jetre
  • Razvoj i normalnu funkciju mozga
  • Raspoloženje i osjećaj vitalnosti
  • Nedostatak pažnje i hiperaktivnost

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.