

Koliki je vaš rizik razvoja masne jetre?
Nealkoholna bolest masne jetre, ili narodski rečeno “masna jetra” je stanje u kojem se masnoća nakuplja u ćelijama jetre. Nealkoholna bolest masne jetre je spektar stanja jetre, kod ljudi koji konzumiraju malo ili nimalo alkohola.
Najblaži oblik je steatoza, odnosno nakupljanje masnoće u jetri. Sljedeći oblik je nealkoholni steatohepatitis, gdje je uz nakupljenu masnoću već prisutna i upala. Može napredovati do zastrašujućih i nepopravljivih oštećenja. U najgorem slučaju, nealkoholni steatohepatitis može napredovati do ciroze i otkazivanja jetre, ili karcinoma.
Osobe sa nealkoholnom bolešću masne jetre nemaju simptome ili su ti simptomi vrlo blagi. Moguće pritužbe su umor, slabost i tupa nelagoda u gornjem desnom dijelu stomaka. Moguća je blaga žutica, ali vrlo rijetko. Dijagnoza se postavlja uglavnom slučajno, nakon rutinskih krvnih pretraga ili ultrazvučnog pregleda zbog nekog drugog razloga.
Sreće se u svim starosnim grupama, ali najviše kod ljudi u 40-im i 50-im godinama, i to posebno debljih i dijabetičara. Često je usko povezana sa metaboličkim sindromom, koji predstavlja skup nepravilnosti uključujući povećano abdominalno salo, smanjenu sposobnost korištenja inzulina, povišen pritisak i visoke trigliceride.
Nealkoholna bolest masne jetre je česta i u stalnom porastu učestalosti širom svijeta, posebno u zapadnim zemljama, gdje predstavlja najčešće hronično oboljenje jetre.

Ishrana u zapadnjačkom načinu života obiluje masnoćom i karbonhidratima, a u animalnim modelima je dokazano da takav način ishrane doprinosi razvoju debljine i nealkoholne masne bolesti jetre.
Ono što je izuzetna promjena u odnosu na način ishrane od prije nekoliko decenija je udio omega-3 masnih kiselina. Ljudski organizam je kroz evoluciju navikao da unosi mnogo više omege-3 nego je danas ima u hrani i omjer omega-3 : omega-6 je nekad bio 1:1, a danas je 1:15 pa do 1:25! Ta neravnoteža smatra se faktorom koji narušava normalne metaboličke procese masnoće u jetri.
Rađeno je više studija sa životinjama, u kojima je jednoj grupi davana normalna hrana, drugoj vrlo masna hrana i trećoj takođe masna hrana uz dodatak krilovog ulja. Rezultati su pokazali da je u grupi koja se hranila vrlom masnom hranom došlo do nakupljanja masnoće u jetri, dok u grupi koja je dobijala normalnu hranu nije bilo takvih promjena, ali ni u grupi koja je uz masnu ishranu dobijala krilovo ulje.
Detaljnija ispitivanja su pokazala kako ulje krila utječe na različite procese metabolizma masnoće u jetri i sprječava nakupljanje. Na taj način vraća ravnotežu narušenu pretjeranim unosom masnoća izuzev omege-3, što se kod ljudi stalno dešava zbog „modernog“ načina ishrane.
Prema studijama, ovaj efekat krilovog ulja je jedinstven, jer čak i riblje ulje nema jednake efekte na procese metabolizma masnoće u jetri.
1-2 kapsule NBL Krill Oil dnevno, u ovisnosti od toga koliko se uravnoteženo hranite, zadovoljit će potrebu za omega-3 masnim kiselinama.
