Masna jetra – bolest modernog doba

Nealkoholna bolest masne jetre, ili narodski rečeno “masna jetra” je stanje u kojem se masnoća nakuplja u ćelijama jetre. Nealkoholna bolest masne jetre je spektar stanja jetre kod ljudi koji konzumiraju malo ili nimalo alkohola.

Najblaži oblik je steatoza, odnosno nakupljanje masnoće u jetri. Sljedeći oblik je nealkoholni steatohepatitis, gdje je uz nakupljenu masnoću već prisutna i upala. Može napredovati do zastrašujućih i nepopravljivih oštećenja. U najgorem slučaju, nealkoholni steatohepatitis može napredovati do ciroze i otkazivanja jetre, ili karcinoma.

Osobe sa nealkoholnom bolešću masne jetre nemaju simptome ili su ti simptomi vrlo blagi. Moguće pritužbe su umor, slabost i tupa nelagoda u gornjem desnom dijelu stomaka. Moguća je blaga žutica, ali vrlo rijetko. Dijagnoza se postavlja uglavnom slučajno, nakon rutinskih krvnih pretraga ili ultrazvučnog pregleda zbog nekog drugog razloga.

Nealkoholna bolest masne jetre je česta i u stalnom porastu učestalosti širom svijeta, posebno u zapadnim zemljama, gdje predstavlja najčešće hronično oboljenje jetre.

Zašto se javlja?

Masnoća se nakuplja u jetri kada konzumacija šećera i masti preovladava sposobnost organizma da ih preradi. Ovo se češće dešava kod gojaznih i pretilih osoba, mada nije isključeno ni kod odraslih osoba sa normalnom tjelesnom masom.

Nealkoholna bolest masne jetre se sve čeće javlja i kod djece!

Masna jetra kod djece je gotovo isključivo povezana sa pretilošću. Kako broj pretile djece raste, tako je i sve veći broj djece sa masnom jetrom. Masna jetra u dječijoj dobi izaziva veliki broj zravstvenih problema:

  • problemi s pažnjom i poremećaji raspoloženja
  • smanjena gustina kostiju
  • deficit vitamina D
  • poremećaj u metabolizmu masti

Višak nakupljene masti u jetri ju čini ranjivom i podložnom daljim oštećenjima i propadanju organa.

Iako su pretilost i sjedeći način života glavni riziko faktori za razvoj masne jetre, ona se javlja i kod osoba koje:

  • su u stanju gladovanja i ne uzimaju dovoljno proteina
  • su naglo izgubile veliki broj kilograma
  • imaju dijabetes melitus
  • imaju povišene trigliceride i/ili holesterol
  • imaju inzulinsku rezistenciju i povišen pritisak

Ishrana u zapadnjačkom načinu života obiluje masnoćom i karbonhidratima, a u animalnim modelima je dokazano da takav način ishrane doprinosi debljanju i razvoju nealkoholne masne bolesti jetre.

Ono što je izuzetna promjena u odnosu na način ishrane od prije nekoliko decenija je udio omega-3 masnih kiselina. Ljudski organizam je kroz evoluciju navikao da unosi mnogo više omege-3 nego je danas ima u hrani i omjer omega-3 : omega-6 je nekad bio 1:1, a danas je 1:15 pa do 1:25! Ta neravnoteža smatra se faktorom koji narušava normalne metaboličke procese masnoće u jetri.

Rađeno je više studija sa životinjama, u kojima je jednoj grupi davana normalna hrana, drugoj vrlo masna hrana i trećoj takođe masna hrana uz dodatak krilovog ulja. Rezultati su pokazali da je u grupi koja se hranila vrlom masnom hranom došlo do nakupljanja masnoće u jetri, dok u grupi koja je dobijala normalnu hranu nije bilo takvih promjena, ali ni u grupi koja je uz masnu ishranu dobijala krilovo ulje.

Detaljnija ispitivanja su pokazala kako ulje krila utječe na različite procese metabolizma masnoće u jetri i sprječava nakupljanje. Na taj način vraća ravnotežu narušenu pretjeranim unosom masnoća izuzev omege-3, što se kod ljudi stalno dešava zbog „modernog“ načina ishrane.

Prema studijama, ovaj efekat krilovog ulja je jedinstven, jer čak i riblje ulje nema jednake efekte na procese metabolizma masnoće u jetri.

1-2 kapsule NBL Krill Oil dnevno, u ovisnosti od toga koliko se uravnoteženo hranite, zadovoljit će potrebu za omega-3 masnim kiselinama.

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

Na našoj web stranici možete pronaći savjete o Mediteranskoj dijeti i planu prehrane za osobe sa masnom jetrom, o fizičkoj aktivnosti i održavanju zdrave tjelesne mase. Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju i korisne savjete kako poboljšati zdravlje vaše jetre i cjelokupno zdravlje.

Da l imate povećan rizik od razvoja masne jetre?

Otkrijte odgovorom na 8 pitanja za procjenu rizika od razvoja masne jetre.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.