Imate masnu jetru. Šta dalje?

Nealkoholna bolest masne jetre (NAFLD) je bolest koja se javlja kao rezultat nakupljanja masnoća u jetri kod osoba koje ne konzumiraju značajne količine alkohola. Uzroci NAFLD-a mogu uključivati prekomjernu tjelesnu težinu, nezdrave prehrambene navike, nedostatak fizičke aktivnosti i druge faktore rizika poput dijabetesa, crijevne disbioze, metaboličkog sindroma i genetičkih faktora. Dobre vijesti su da promjenom prehrambenih i životnih navika uz adekvatnu suplementaciju možete značajno poboljšati stanje svoje jetre.

Promjena životnog stila

Gubitak 5-10% tjelesne mase je dovoljan  da se značajno popravi stanje osoba sa masnom jetrom. Nije dovoljno samo imati kratkotrajne dijete kako bi smršali, posebno što naglo mršanje dodatno pogoršava masnu jetru. Nakon brzih kratkotrajnih dijeta kilogrami se veoma brzo vrate (tzv. jo-jo efekat) što stvara dodatno opterećenje na već oštećenu jetru. Ključno je promijeniti životni stil u smjeru ka zdravoj prehrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Zdrava ishrana

Zlatni standard prehrane za osobe sa masnom jetrom je Mediteranska dijeta. To je dijeta koja promoviše korištenje zdravih namirnica, prirodnih začina, bez dodatka šećera i brze hrane, dosta voća i povrća, manje uglikohidrata i crvenog mesa, a više ribe (i morske i riječne).

Fizička aktivnost

Pored toga što pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase, fizička aktivnost daje i druge korisne efekte osobama sa masnom jetrom. Fizička aktivnost smanjuje inzulinsku rezistenciju i hipertenziju, poboljšava gustinu kostiju, a blagotvorno djeluje na raspoloženje i san.

Uspostavljanje normalnog metabolizma masti u jetri

Jetra je glavna laboratorija našeg organizma. U njoj se odvijaju veoma bitni procesi poput eliminacije toksina, metabolizma lijekova, pomaže u sintezi mnogih gradivnih tvari našeg organizma, te je ključna u probavi. Jetra opterećena nataloženim mastima ne može normalno obavljati sve ove funkcije. Poremećeni metabolizam masti u jetri se mora ispraviti kako bi ona ponovo počela normalno da funkcioniše.

Kako ulje kril račića djeluje na masnu jetru?

  1. Sprečava taloženje masti u ćelijama jetre
  2. Sprečava novu sintezu masti u jetri, čime dodatno smanjuje nakupljanje masti
  3. Stimuliše izlučivanje i eliminaciju masnih čestica iz jetre
  4. Stimuliše regeneraciju jetre oštećene uslijed nakupljenih masti u ćelijama
  5. Poboljšava odgovor organizma na inzulin ( smanjuje inzulinsku rezistenciju)

Zanimljivo je da ove efekte ostvaruje samo krilovo ulje, a ne i riblje ulje, iako ih često smatraju sličnim!

Na našoj web stranici možete pronaći savjete o Mediteranskoj dijeti i planu prehrane za osobe sa masnom jetrom, o fizičkoj aktivnosti i održavanju zdrave tjelesne mase. Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju i korisne savjete kako poboljšati zdravlje vaše jetre i cjelokupno zdravlje.

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.