Nedostatak omege-3: uzrok oboljenja modernog doba

Do prije 50-60 godina, ljudska ishrana je bila potpuno drugačija. Životinje su se uzgajale u prirodnom okruženju, na suncu, pašnjacima, u obilju zelenila. Voće i povrće su uzgajani bez genetske modifikacije ili upotrebe hemikalija i sve je bilo čisto i bogato omegom-3. Ljudska vrsta je dakle evoluirala na ishrani koja je sadržala jednaku količinu omege-6 i omege-3, 1:1.

Danas je sve drugačije – životinje čitav svoj život ne vide ni sunce ni zelenilo, a i njihova ishrana je potpuno drugačija i ne bazira se više samo na čistim prirodnim izvorima. Zato je omjer omege-6 i omege-3 u hrani koju danas jedemo drastično promijenjen i kreće se oko 15:1!

Naš organizam je dakle kroz evoluciju formiran tako da mu treba mnogo više omege-3 nego što je danas unosimo kroz ishranu. Posljedica ovog nedostatka ogleda se u porastu učestalosti oboljenja koja se smatraju oboljenjima „modernog doba“. Klinička ispitivanja su pokazala snažnu povezanost nedostatka omege-3 sa oboljenjima srca, moždanim udarom, metaboliziranjem masnoća i njihovim nakupljanjem u jetri, problemima u razvoju kod djece (vid i mozak, npr. autizam, poremećaj pažnje i hiperaktivnost su stanja u kojim se bilježi nizak nivo omege-3), autoimunim bolestima (npr. lupus), Chron-ovom bolešću, karcinomima debelog crijeva, dojke i prostate, reumatoidnim artritisom, a povezuje se i sa problemima nervnog sistema, PMS-om…

Zato su u većini razvijenih zemalja donesene zvanične preporuke da se omega-3 unosi u potrebnim količinama, tako što će se konzumirati riba najmanje 2 puta sedmično ili uzimati dodaci prehrani na bazi omege-3.

Ako odlučite zadovoljiti potrebe organizma za omegom-3 jedući ribu 2 puta sedmično, pokušajte mijenjati vrstu ribe koju jedete i izbjegavajte vrste koje žive dugo, jer nakupljaju opasne količine toksičnih materija (teški metali, pesticidi i sl.) kojih je nažalost svakim danom sve više u morima.

Ako se odlučite za dodatke prehrani, na raspolaganju su vam dvije vrste, na bazi ribljeg ulja i noviji i sve popularniji, na bazi ulja račića krila.

Suplementi koji sadrže riblje ulje su jeftiniji, ali ovi koji sadrže ulje krila imaju nekoliko bitnih prednosti. Prije svega, ovi račići kratko žive i to u još uvijek čistim antarktičkim vodama, tako da su izvor čiste omege-3, bez toksina, što je posebno bitno kad se uzme u obzir da se ovi suplementi trebaju uzimati trajno, a ne neki kratki period. Zahvaljujući ovoj osobini, krilovo ulje je najbolji izbor za korištenje kod trudnica, dojilja i male djece, kod kojih je potreba za omegom-3 dodatno povećana u odnosu na ostatak populacije.

Dodatno, omega-3 iz krilovog ulja je strukturalno ista kao ona koja se nalazi u našim ćelijama, dok je omega-3 u ribljem ulju u obliku triglicerida. Zbog ovih razlika u strukturi ljudski organizam će mnogo više i bolje iskoristiti omegu-3 iz krilovog ulja. Dakle, nije bitno samo koliko omege-3 neki preparat sadrži, nego u kojem je obliku, pa je krilovo ulje u tom pogledu u prednosti u odnosu na riblje.

Riblje ulje je uobičajeno žučkaste boje, dok je krilovo ulje crvenkaste boje. Ova crvena boja dolazi od sastojka koji se zove astaksantin i nema ga u ribljem, već samo u krilovom ulju. Astaksantin je jedan od najsnažnijih poznatih antioksidanata (100 puta snažniji od vitamina E na primjer) i zahvaljujući njemu omega-3 iz ulja krila je otpornija i svježija, a donosi i brojne koristi našem organizmu.

Ukratko, krilovo ulje je idealan izvor omege-3, zbog čega je danas sve popularnije i glavni je izbor kad je u pitanju unos zdrave omege-3.

Nobelov preparat NBL Krill Oil proizveden je certificiranom MSO (Multi Stage Oil Extraction) metodom, koja garantuje svježinu i pouzdanost preparata. Proizvodna metoda je od velike važnosti, jer su omega-3 masne kiseline prilično nestabilne i prema provedenim studijama kvalitet proizvoda je upravo uzrok zbog kojeg se sa istim dozama različitih proizvođača ne dobijaju jednako dobri rezultati. Obratite pažnju kad birate omegu-3 da odaberete kvalitetniji proizvod, kako učinak ne bi izostao.

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.