Upalne i autoimune bolesti i benefiti ulja krila

Upala je dio imunog odgovora i kompleksan je proces na koji utiču razni faktori, uključujući medijatore (posredničke supstance) nastale od masnih kiselina. Medijatori koji nastanu od omega-6 masnih kiselina su pro-inflamatorni (pokreću i pojačavaju upalu), dok oni koji nastaju od omega-3 masnih kiselina imaju ulogu ublažavanja upalnog procesa.

Iz ovoga je jasno da je od izuzetne važnosti da omega-6 i omega-3 u organizmu budu u odgovarajućem omjeru, kako bi organizam ispravno reagovao na upalne stimulanse, odnosno kako bi upalni procesi bili u ravnoteži.

Problem kod upalnih i autoimunih bolesti je upravo poremećen protuupalni odgovor organizma. Tačan uzrok se ne zna, ali činjenica je da se broj oboljelih stalno povećava.

Takođe se stalno povećava i broj dokaza o povezanosti načina ishrane sa pojavom bolesti i težinom simptoma, obzirom da je ljudski organizam evoluirao na omjeru omega-6 : omega-3 od 1:1, a danas je taj omjer 15-25:1. Zato se preporučuje povećati unos omega-3 masnih kiselina, kako bi se ovaj omjer popravio što je moguće više.

Ulje krila pružit će vam najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, koje se bolje apsorbuju i ugrađuju u ćelije nego omega-3 porijeklom iz ribljeg ulja. Pri tome, ulje krila se može koristiti bez ograničenja jer nema opasnosti od toksina, poput teških metala i pesticida, koji su sve prisutniji u ribi.

Jedna do dvije kapsule NBL Krill Oil dnevno osigurat će potrebnu količinu omega-3 masnih kiselina i pomoći balansiranju upalnih reakcija u organizmu.

Važnost omega-3 masnih kiselina kod osoba sa autoimunim ili hroničnim upalnim oboljenjem već je opisana i smatra se da mogu biti izuzetno korisne kod sljedećih stanja:

  • Alergijske bolesti
  • Astma
  • Cistična fibroza
  • Inflamatorne bolesti crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis)
  • Lupus
  • Multipla skleroza
  • Neurodegenerativne bolesti (demencija, Parkinsonova bolest i sl.)
  • Psorijaza
  • Reumatoidni artritis
  • Dijabetes.

Oboljenja su nabrojana alfabetnim redom (preuzeto od Calder, 2006)

Pored preporuke unosa omega-3 masnih kiselina, postoje dodatni savjeti vezani za ishranu osoba sa problemom upalnih oboljenja. Izdvajamo namirnice koje se trebaju izbjegavati jer podstiču upalni proces (npr. šećer, odnosno slatkiši, čak i voćni šećer u većim količinama; alkohol, soja, mliječni proizvodi, žitarice), te one koje bi trebalo što češće konzumirati jer ga stišavaju (đumbir, bijeli luk, kurkuma).

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.