Fizička aktivnost u menadžmentu masne jetre

Fizička aktivnost igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju NAFLD-a tako što pomaže u gubitku kilograma, poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje upalne procese u tijelu. Tjelesna aktivnost potiče sagorijevanje kalorija i masti, što može dovesti do smanjenja masnoća u jetri i poboljšanja njezinog funkcionisanja. Osim toga, redovno vježbanje ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sistem, što je od vitalnog značaja za osobe s NAFLD-om, jer imaju povećan rizik od razvoja srčanih bolesti.

Preporučene vježbe i vrste fizičke aktivnosti:

  1. Aerobne vježbe: Aerobne vježbe poput brzog hodanja, trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili plesa povećavaju srčani ritam i pomažu u sagorijevanju kalorija. Osobe s različitim razinama fizičke spreme mogu odabrati intenzitet i trajanje ovih vježbi prema svojim mogućnostima.
  1. Vježbe snage: Vježbe snage, poput podizanja tegova, vlastite težine ili vježbi s gumama, mogu pomoći u povećanju mišićne mase i potaknuti metabolizam. Što je veća mišićna masa više energije troši bazalni metabolizam. Tako da mršamo i “u mirovanju”. Ove vježbe posebno su važne za osobe s NAFLD-om kako bi održale mišićnu masu tokom procesa mršanja.
  2. Pilates i joga: Pilates i joga kombinuju elemente istezanja, jačanja i opuštanja, što može biti korisno za osobe s različitim tjelesnim kondicijama. Ove vrste vježbi mogu poboljšati fleksibilnost, koordinaciju i ravnotežu.
  3. Prilagodljive aktivnosti: Za osobe s ograničenom fizičkom spremom, prilagodljive aktivnosti poput lagane šetnje, vježbi u sjedećem položaju ili vježbi u bazenu mogu biti izvrsna opcija. Važno je pronaći aktivnosti koje odgovaraju individualnim mogućnostima i interesima.

Vježbe treba odabrati prema godinama starosti i fizičkoj spremi. Ako do sada niste bili aktivni i samo male promjene će učiniti veliku razliku. Vožnju liftom zamijenite stepeništem, odlazak na posao ili do prodavnice umjesto autom, obavljate pješke.

Djeca i tinejdžeri: Djeca i tinejdžeri trebali bi se poticati na igru i različite sportske aktivnosti poput ekipnih sportova, vožnje biciklom, atletike i sl. kako bi razvijali dobru tjelesnu kondiciju. U igru i sportske aktivnosti treba uključiti čitavu porodicu kako bi djeca u ranoj dobi usvojila zdrave životne navike.

Odrasli: Odrasli mogu uključiti aerobne vježbe, vježbe snage i druge oblike tjelesne aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti sedmično, uz vježbe snage barem dva puta sedmično.

Starije osobe: Starije osobe trebaju odabrati manje intenzivne vježbe poput šetnje, joge, plivanja ili prilagodljivih vježbi snage. Manje zahtjevne planinarske rute su idealna tjelovježba za starije osobe, pored toga što daju veliki benefit za kardiovaskularno zdravlje, hodanje po neravnom terenu pomaže u održavanju mišićne snage i gustine kostiju.

Fizička aktivnost igra ključnu ulogu u liječenju i prevenciji nealkoholne bolesti jetre (NAFLD). Osobe sa različitim nivoima fizičke spreme i u različitim dobnim skupinama mogu odabrati specifične vrste fizičke aktivnosti koje odgovaraju njihovim mogućnostima. Uz pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i  adekvatnu suplementaciju osiguravamo zdrav stil života i bolje zdravlje jetre.

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.