Huperzia – za bolju koncentraciju, pamćenje i mentalni performans

Jeste li čuli za huperziu?

Huperzia (Huperzia serrata, kineska crvotočina) je biljka koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za poboljšanje memorije, ali je registrovana i kao lijek za Alzhajmerovu bolest, dok je u drugim zemljama čest dodatak prehrani za poboljšanje mentalnih sposobnosti.

Učinci huperzina A, koji se nalazi u njenom sastavu, na nervni sistem potvrđeni su i od strane Evropske agencije za sigurnost hrane, gdje stoji:

Huperzia serrata doprinosi povećanju mentalne funkcije (EFSA-Q-2008-2925).

Huperzin A može ispoljiti pozitivno delovanje u smislu poboljšanja kognitivnih funkcija, odnosno može poboljšati pamćenje, koncentraciju, fokus i sposobnost učenja. Smatra se da je prirodni huperzin A ((-)-huperzin A) 3 puta aktivniji od sintetskog.

Mehanizam djelovanja se ogleda u inhibiciji enzima acetilholinesteraze i povećanju nivoa acetilholina u mozgu, jednog od glavnih neurotransmitera koji zadužen za procese učenja i pamćenja.

Već u toku normalnog starenja se postepeno smanjuje nivo acetilholina u mozgu, sporije se prenose informacije između neurona i zato dolazi do zaboravljanja i slabljenja koncentracije, a nizak nivo acetilholina u mozgu je karakteristika i Alzhaimerove bolesti.

Huperzin A – Kliničkim studijama potvrđena efikasnost na mentalne funkcije!

Brojne kliničke studije su pokazale da primjena huperzina A značajno poboljšava pamćenje, kognitivne i bihejvioralne funkcije kod osoba koje boluju od Alzhajmerove bolesti.

U studijama je pokazano i da huperzin A može biti efikasan u terapiji simptoma demencije isto kao lijekovi koji se koriste u farmakoterapiji demencija, poput donepezila.

Pored efikasnosti u dugoročnoj primjeni u prevenciji demencije ili usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti, hupezia u kratkoročnoj primjeni poboljšava mentalne sposobnosti, povećava koncentraciju i izoštrava fokus te se preporučuje i mlađoj populaciji, radno aktivnim osobama i studentima za poboljšanje mentalnog performansa.

EFEKTI HUPERZIE NA MOŽDANE FUNKCIJE

  • Poboljšava sposobnost učenja – Najznačajnije djelovanje huperzina A se ogleda u sposobnosti da poveća kapacitet za učenje. Neke studije pokazuju da huperzin A može u velikoj mjeri poboljšati sposobnost učenja i upamćivanja.
  • Demencija i gubitak pamćenja uslijed starenja – Uzimanje huperzina A u trajanju od 36 sedmica može poboljšati pamćenje, mentalne sposobnosti i ponašanje kod oboljelih od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija.
  • Memorija, koncentracija – Istraživanjima je dokazano da huperzin A nakon 4 sedmice poboljšava pamćenje kod djece i adolescenata koji imaju problem sa koncentracijom i pažnjom.
  • Blagi kognitivni deficit – Ranijim istraživanjima je dokazano da uzimanje huperzina A u trajanju od 12 sedmica može poboljšati pamćenje kod odraslih sa blagim kognitivnim deficitom.
  • Povećava budnost i energiju.
  • Štiti neurone od toksičnih agenasa i potencijalno stimuliše rast  neurona.

NBL Focus Formula je jedini dodatak prehrani na našem tržištu koji u svom sastavu
sadrži biljni ekstrakt huperzie.

NBL Focus Formula je jedinstvena formula koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i mentalnoj izdržljivosti.

Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.