Mentalna magla ili „brain fog“

Mentalna magla ili brain fog nije dijagnoza, niti stručni izraz, međutim u posljednje vrijeme sve se više spominje od strane stručnjaka i u stručnim radovima, jer je termin koji najbolje opisuje skup simptoma koji podrazumijevaju kognitivne nedostatke, poput:

  • gubitka kratkoročnog pamćenja,
  • poteškoća da se sjetimo odgovarajućih riječi,
  • oslabljene koncentracije i pažnje,
  • konfuzije i dezorijentiranosti
  • poteškoća u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka


Razlog podrobnijeg opisivanja i većeg interesa za sindrom mentalne magle je i posljedica pandemije i infekcije virusom covid-19. Naime, prema istraživanjima mnogih svjetskih klinika primjećeno je da značajan procenat oboljelih (čak svaki 3.) od COVID-19 virusa, nakon prebolijevanja, prijavljuju probleme sa pamćenjem i druge kognitivne poteškoće, čak i ako nisu imali neurološke simptome. Simptomi mentalne magle su se javljali i nakon tri mjeseca od oporavka, te mogu trajati i do 6 mjeseci i ubrajaju se u simptome tzv. dugog covid-a ili post covid-a.

Tačan uzrok kognitivnih ostećenja još uvijek nije poznat, ali prema dosadašnjim istraživanjima kao mogući uzroci se navode sama infekcija virusom i upala koja uzrokuje citokinsku oluju i mogući encefalitis, potencijalni moždani udari kod težih slučajeva, oštećenja nervnih završetaka, te poremećaji protoka krvi i koagulacije, uslijed kojih dolazi do nedostatka kiseonika  i smanjene oksigenacije tkiva.

Uz covid ili ne, mozak je posebno osjetljiv na nedostatak kiseonika, glukoze i drugih hranljivih materija neophodnih za normalno funkcionisanje te dolazi do osjećaja dezorijentiranosti, oslabljenog pamćenja i pažnje, javljaju se tzv. “rupe u pamćenju”, što utiče na svakodnevne aktivnosti i obavljanje radnih zadataka.

Burn out, mentalna iscrpljenost i mentalna magla

Mentalna magla je i česta posljedica mentalne i fizičke iscrpljenosti, sa čime se suočava radna populacija, uslijed zahtjevnih i stresnih radnih perioda. Uslijed iscrpljenosti, dolazi do pada koncentracije, oslabljene pažnje i mentalne oštrine, i nemogućnosti fokusa na radne obaveze, što posljedično dovodi do hroničnog umora, lošeg raspoloženja, stresa, te smanjenja libida.

Mentalna magla i štitna žlijezda

Na kraju, kako poremećaj rada štitne žlijezde može uticati na moždane funkcije?

Ako imate nepravilan rad štitne žlijezde, to može oslabiti vaše moždane funkcije.

Bilo da je nivo hormona povišen (hipertireoza) ili smanjen (hipotireoza, Hashimoto) možete osjećati simptome mentalne magle, poteškoće sa koncentracijom, zaboravljanje i tzv. „rupe“ u sjećanju.

Kako se izboriti sa mentalnom maglom?

Najprije utvrditi zašto se problem javlja – oslabljeno pamćenje i koncentracija mogu biti uzrokovani psihičkim poremećajima, kao što su anksioznost ili depresija, kod starijih demencija ili pak promjenama u funkciji štitne žlijezde, pa bi bilo dobro da se obratite ljekaru.

Ukoliko nema oboljenja s kojima se može povezati, onda pokušati sa  promjenama u načinu života.:

  • uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost koja će potaknuti cirkulaciju i prokrvljenost mozga, posebno kod “sjedilačkih” poslova
  • postepeno promijenti ono što negativno utiče na mentalno stanje, usvojiti tehnike za borbu sa stresom, te
  • opskrbiti mozak svim što mu je potrebno, jer mozak, uslijed osjetljivosti zahtijeva malo drugačiju hranu i tretman od ostatka organizma.

NBL Focus Formula zahvaljujući jedinstvenom sastavu poboljšava moždanu cirkulaciju, opskrbljuje mozak kiseonikom i glukozom, te djeluje neuroprotektivno i povećava nivo acetiholina, neurotransmitera koji je zadužen za mentalne performanse –  tako poboljšava pamćenje, koncentraciju i mogućnost fokusiranja. Zahvaljujući lecitinu i neizostavnim B vitaminima u preporučenim dozama za zdravlje mozga, pomaže u oporavku oštećenih nervih završetaka i neurona.

NBL Focus Formula je jedinstvena formula koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i mentalnoj izdržljivosti.

Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.