Nesvjestica i vrtoglavica, o uzrocima i rješenjima

Nesvjestice i vrtoglavice su jedan od češćih razloga odlaska ljekaru, posebno nakon 40. godine života. Osjećaji nesvjestice i vrtoglavice se najčeće poistovjećuju, jer se radi o subjektivnim osjećajima i vrlo ih je teško opisati riječima, te ih stoga mnogi ljekari ne razdvajaju, iako postoje određene razlike.

Nesvjestica je neprecizan pojam kojim bolesnici opisuju različite slične osjećaje, uključujući slabost (osjećaj nadolazeće sinkope), omaglicu, osjećaj neravnoteže ili nesigurnosti, nejasan osjećaj omamljenosti ili pospanosti u glavi, te pritiska u glavi I ušima.

Vrtoglavica (vertigo) se najčešće opisuje kao osjećaj da se okolina ili tijelo okreće, osjeća se gubitak ravnoteže što oboljelima izaziva osjećaj nesigurnosti.

Oba osjećaja mogu pratiti mučnina i povraćanje.

Bilo da je riječ o pravoj ili lažnoj vrtoglavici, oba stanja izazivaju nesigurnost,  fizičke i psihičke prirode i umanjuju kvalitet života. Javljaju se anksioznost, strah, socijalna nesigurnost  i otežano normalno obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti

Vrtoglavica je simptom neke bolesti, odnosno posljedica različitih procesa u organizmu te je stoga jako bitno utvrditi uzrok vrtoglavice kako bi se i pravilno tretirala.

Tako uzrok vrtoglavice može biti poremećaj čula za ravnotežu – bolest unutarnjeg uha, uslijed infekcije ili npr. Menierova bolest koja nastaje uslijed poremećaja mikrocirkulacije u unutarnjem uhu. Tada može biti prisutno i zujanje u ušima.

Najčešći uzrok nesvjestice ili lažne vrtoglavice je kratkotrajni izostanak ili smanjen protok krvi u mozgu ili u vratu.

Vrtoglavice kao posljedica poremećaja protoka krvi

Većina napadaja vrtoglavice i nesvjestice posljedica su trenutačnog pada pritiska u žilama koje prenose kisik u mozak što može biti posljedica poremećaja moždane cirkulacije, začepljenja vratnih krvnih žila, bolesti unutarnjeg uha, pada glukoze u krvi, migrene, uzimanja nekih lijekova i dr.

Javljaju se u svakoj životnoj dobi, a posljedice nesvjestice i vrtoglavice su posebno problematične za starije osobe, zbog otežanog hodanja i mogućih posljedica padova.

Kod starijih osoba, pored cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih problema koji dovode do poremećaja cirkulacije, dolazi i do degenerativnih promjena na kičmenim pršljenovima i zidovima arterija, pa pritisak pršljenova na arteriju dovodi do slabije prokrvljenosti što rezultira poremećajem ravnoteže. 

Kod mlađih osoba loša cirkulacija i smanjen dotok krvi u mozak mogu biti posljedica nepravilnog i dugotrajnog sjedenja, napetosti u vratnom dijelu, začepljenja vratnih žila, što opet za posljedicu može imati oslabljenu koncentraciju, pažnju i mentalnu oštrinu, kao i pojavu vrtoglavice i nesvjestice.

Ako vrtoglavice postanu česte, te počnu uticati na svakodnevne aktivnosti, potrebno je svakako potražiti pomoć ljekara. Ljekaru se treba obratiti i ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, dvoslikama ili slabošću mišića lica i udova, jer upućuju na neurološko porijeklo. Nakon dijagnostičke obrade ljekar će utvrditi da li je potrebno liječiti bolest koja je uzrokovala simptome vrtoglavice, a ako to nije moguće postoje lijekovi koji se mogu koristiti za simptomatsku terapiju.

Kako poboljšati cirkulaciju, moždanu i perifernu

Jedan od principa simptomatske terapije, s obzirom na uzrok nesvjestica ili vrtoglavica najčešće se bazira na poboljšanju periferne cirkulacije i protoka krvi u mozgu ili kohlearnoj regiji.

Poboljšanjem moždane cirkulacije poboljšava se opskrbljenost mozga kiseonikom i glukozom, te se smanjuje učestalost napadaja vrtoglavice.

Ono što se svakako, uz terapiju preporučuje su promjene životnih navika:

  • redovna fizička aktivnost, poput hodanja će biti dovoljna za početak
  • promjena načina ishrane – probajte sa mediteranskom dijetom ili MIND dijetom koja je posebno dobra za zdravlje mozga
  • uzimanje dovoljno tečnosti i izbacivanje alkoholnih i zaslađenih pića, ograničavanje kofeina
  • pokušajte sa brzim masažama stopala i vratne regije, ili uvedite redovne medicinske ili sportske masaže cijelog tijela

NBL Focus Formula – pravo rješenje za poboljšanje cirkulacije

Zahvaljujući kombinaciji klinički dokazano efikasnih biljnih ekstrakata u optimalnim dozama, poput ginkga, huperzina A, sibirskog ginsenga i gotu kole, NBL Focus Formula poboljšava perifernu i moždanu cirkulaciju, poboljšava opskrbu mozga kiseonikom i glukozom i preporučuje se kao dodatak prehrani  u osnovnom tretmanu poremećaja cirkulacije krvi ili kao dodatna terapija.

NBL Focus Formula sadrži neurostimulanse, esencijalne nutrijente i vitamine za normalno funkcionisanje i održavanje moždanih funkcija – za bolju koncentraciju, pažnju, mentalnu izdržljivost…

NBL Focus Formula je jedinstvena formula koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i mentalnoj izdržljivosti. Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.