Saznajte koja hrana čuva mozak

Mozak je strukturno potpuno različit od svih ostalih organa u našem organizmu. Jeste li se pitali da li hrana koju konzumirate odgovara njegovim potrebama?

Veliki broj degenerativnih bolesti nervnog sistema, dakle mozga i živaca, povezuje se sa uticajem ishrane. Zbog kvalitete namirnica današnje industrijske proizvedene hrane, u njoj je sve manje sastojaka koji nam služe za odbranu i obnovu moždanog tikiva, a sve je više toksičnih… Hrana nam može biti otrov, ali i lijek.

Na primjer, prema istraživanju iz 2015. godine objavljenom u stručnom časopisu Alzheimer‘s & Dementia, dokazano je da MIND dijeta može smanjiti rizik za razvoj Alzheimerove bolesti za čak 53%.

Princip ishrane, popularnog naziva MIND dijeta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), predstavlja kombinaciju dva od ranije poznata režima ishrane, mediteranske i DASH dijete.

MIND dijeta podrazumijeva ishranu bogatu antioksidansima, poput borovnica i zelenog lisnatog povrća, te unos zdravih masti, omega-3 masnih kiselina i upotrebu cjelovitih žitarica.

Svakodnevni unos antioksidanasa ima poseban značaj za zdravlje mozga. Zašto? Antioksidansi su supstance koje neuroprotektivnim djelovanjem usporavaju propadanje spoznajnih (kognitivnih) funkcija i razvoj neurodegenerativnih bolesti, poput demencije, u prosjeku za čak 7,4 godina.

Šta je NBL Focus Formula i kakve veze ima sa MIND dijetom?

NBL Focus Formula se izdvaja po bogatom sadržaju različitih antioksidanasa, čiju važnost ističu i pobornici MIND dijete. Snažno antioksidativno dejstvo na mozak osiguravaju biljni ekstrakti ginkga, sibirskog ženšena (ginseng) i gotu kole. Dodatno, tu su i ekstrakti američke borovnice i špinata, koji se ubrajaju u superhranu za mozak i čija se svakodnevna primjena preporučuje i MIND dijetom.

Danas je teško ispratiti sve preporuke MIND dijete i redovno unositi namirnice koje mozgu trebaju, pa je zato NBL Focus Formula način da nadomjestite mozgu sve što ne uspijevate da mu pružite kroz hranu.

MIND dijeta pored antioksidanasa preporučuje još i zdrave masnoće i cjelovite žitarice umjesto bijelog brašna.

NBL Focus Formula sadrži glavne sastojke zbog kojih su pojedine namirnice preporučene u MIND dijeti – od zdravih masnoća i lecitina, koji su gradivne jedinice ćelijskih membrana, preko vitamina koji su obavezni za pravilno funkcionisanje procesa u mozgu.

Na kraju, jeste li čuli za huperziju?

Huperzija (Huperzia serrata) je biljka koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali je registrovana i kao lijek za Alzhajmerovu bolest, dok se u drugim zemljama često koristi u dodacima prehrani.

Učinci huperzina A, koji se nalazi u njenom sastavu, na nervni sistem potvrđeni su i od strane Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

NBL Focus Formula je jedini preparat na našem tržištu koji u svom sastavu sadrži ekstrakt biljke huperzije.

Saznaj više o huperziji.

NBL Focus Formula je jedinstvena formula koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i mentalnoj izdržljivosti.

Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.