Probiotici kao pomoć u mršavljenju

Pretilost, tiha epidemija današnjice

Pretilost je problem koji postaje sve ozbiljniji za čovječanstvo, posebno kad se zna sljedeće:
 • pogađa čak jednu od tri osobe
 • povezuje se sa nastankom mnogih izuzetno ozbiljnih oboljenja (dijabetes tip 2, hipertenzija, različite kardiovaskularne patologije, nealkoholna masna jetra i tako dalje)
 • često je uzrok nedostatka samopouzdanja i izvor psiholoških problema, posebno u mlađoj dobi.

Zato se čovječanstvo sve više deblja?

Problem je kompleksan, ali je najvećim dijelom direktno ili indirektno povezan sa današnjim načinom života:
 • konzumiranje visoko energetske hrane
 • velike porcije
 • fizička neaktivnost
 • konzumiranje hrane bogate šećerom
 • unos umjetnih zaslađivača.

Kako su bakterije u crijevima i debljanje povezani?

Prema kliničkim ispitivanjima kod pretilih osoba u mikrobioti (sastav bakterija) crijeva dominiraju bakterije iz carstva Firmicutes, dok je nivo bakterija iz carstva Bacteroidetes smanjen, u poređenju sa osobama koje imaju normalnu tjelesnu težinu. Prehrambene navike su od presudne važnosti za sastav mikrobiote. Vjeruje se da osobe sa predsipozicijom za pretilost imaju takav sastav mikrobiote koji promoviše efikasniju ekstrakciju i/ili skladištenje energije iz hrane koju unose, u odnosu na mikrobiotu mršavih osoba. Dakle, ako pojednostavimo, od bakterija u vašim crijevima zavisi koliko će se u energetskom smislu „primiti“ od onoga što ste pojeli. Odličan primjer je priča o 32-godišnjoj ženi koja je imala tešku infekciju sa bakterijom Clostridium difficile. Predložena procedura u liječenju je bila fekalna transplantacija od donora. Iako je sama procedura bila uspješna, primijećena je čudna nuspojava, žena koja je inače imala normalnu tjelesnu težinu i nije promijenila životne navike, tokom narednih 16 mjeseci je počela da dobija na težini i došla do granice pretilosti. Utvrđeno je da je donor bila njena kćerka, koja je i sama bila pretila, pa je pomoću fekalne transplantacije njen specifični sastav mikrobiote prešao na majku i promovisao porast tjelesne težine.

Probiotici kao pomoć dijeti

Kada osoba odluči da se bori sa viškom kilograma, najčešće nije dovoljno samo smanjiti količinu, nego i promijeniti vrstu hrane koju konzumira. Povećan unos voća, povrća, hrane koja je što manje industrijski prerađena može doprinijeti promjenama u sastavu mikrobiote, odnosno promijeniti balans bakterija u crijevima tako što pospješuje rast i razvijanje bakterija tipičnijih za mršavije osobe. To je ipak često dugotrajan proces, pa se sve češće preporučuju probiotici koji sadrže ove bakterije, da bi se proces ubrzao.

Efekti koje probiotici imaju na metabolizam su brojni:

 • djelovanje na zid crijeva, čija propustljivost može biti povećana zbog ishrane bogate mastima
 • smanjenje upalnih procesa, koji bitno utječu na metaboličke aktivnosti
 • regulacija hormonalnog odgovora gastrointestinalnog trakta
 • smanjenje apetita i porast adiponektina (hormon sa protuupalnom aktivnošću)
 • povećanje tolerancije glukoze, smanjenje holesterola.
Upotreba probiotika i prebiotika može služiti kao pomoćna terapija u prevenciji i tretmanu pretilosti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2 i nealkoholne masne jetre. Istraživanja pokazuju da probiotici i prebiotici dovode do značajnog smanjenja abdominalnog masnog tkiva i indeksa tjelesne mase, poboljšavaju metabolizam ugljikohidrata i smanjuju metabolički stres kod pacijenata sa dijabetesom i inzulinskom rezistencijom.

Koji probiotik odabrati za efektivniju dijetu?

NBL Probiotic Gold sadrži kombinaciju probiotičkih bakterija koje klinički dokazano imaju pozitivan efekat na gubitak tjelesne težine, regulaciju oksidativnog stresa i lipidni profil. NBL Probiotic Gold uz probiotičke kulture sadrži i prebiotik – vlakna koja služe kao hrana probiotičkim bakterijama i pomažu im da opstanu u crijevima, te kombinaciju vitamina C, E, A, B1, B2 i B6, što će pružiti potporu organizmu tokom dijete. Kao i svi NBL Probiotici, Gold je proizveden patentiranom metodom sa dvostrukom ovojnicom, zahvaljujući kojoj 100 puta više probiotičkih bakterija preživljava do crijeva, u odnosu na probiotike proizvedene bez ovojnice. Za pozitivan učinak na smanjenje tjelesne težine preporučuje se kontinuirana upotreba tokom nekoliko mjeseci.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.