Uloga probiotika u trojnoj terapiji

Brojna istraživanja pokazuju da je čak 50% populacije inficirano sa bakterijom Helicobacter pylori. Poznato je da ova bakterija ima značajnu ulogu u razvoju hroničnog gastritisa, čira na želucu i tankom crijevu, a igra i ključnu ulogu u nastanku raka želuca.

To je praktično jedina bakterija koja može preživjeti u kiseloj sredini koja vlada u želucu. Za njenu eradikaciju je potrebno primijeniti agresivnu kombinovanu terapiju sa 2 antibiotika i inhibitorom protonske pumpe, koja je poznatija pod nazivom trojna terapija. Uspješnost ove terapije je dosta smanjena, zbog razvoja rezistencije na antibiotike, pa se često dešava da pacijenti moraju ponavljati terapiju nekoliko puta godišnje.

Trojna terapija, dok jedno liječi drugo narušava
Antibiotici su neophodan dio savremene medicine, ali nažalost nisu selektivni. Uz opasne bakterije, ubijaju i one dobre u našim crijevima. Posljedice narušene crijevne flore su brojne, od proljeva, poremećaja apsorpcije vitamina i minerala, smanjene iskoristivosti hranjivih materija, pada imuniteta…

Kad je u pitanju trojna terapija koristi se kombinacija 2 antibiotika, što povećava vjerovatnoću sporednih djelovanja. Upotreba inhibitora protonske pumpe također može narušiti ravnotežu u crijevnoj flori. Sve ovo trojnu terapiju čini teško podnošljivom za pacijente.

Kako probiotici mogu pomoći?

Upotreba probiotika tokom trajanja trojne terapije može:
– smanjiti sporedna djelovanja
– poboljšati podnošljivost terapije
– povećati uspješnost, što smanjuje potrebu za ponavljanjem trojne terapije

Da li su svi probiotici jednako djelotvorni?

Kada biramo probiotik nije svejedno koji ćemo izabrati, jer nisu svi jednako djelotvorni kod svake indikacije. Samo određeni probiotici mogu povećati uspješnost trojne terapije i smanjiti sporedna djelovanja. NBL Probiotic Gold upravo sadrži probiotičke sojeve koji značajnu mogu povećati stopu izlječenja, a pritom očuvati ravnotežu u crijevnoj flori. NBL Probiotic Gold je proizveden patentiranom tehnologijom proizvodnje sa dvostrukom ovojnicom, zahvaljujući kojoj, u poređenju sa probioticima bez ovojnice, do crijeva stiže 100 puta više dobrih bakterija. Kad tražite najbolje izaberite NBL Probiotic Gold.

Kako se koristi NBL Probiotic Gold?

Trojnu terapiju provoditi onako kako vam je preporučio vaš ljekar. NBL Probiotic Gold primijenite 3 dana prije započinjanja trojne terapije (2 vrećice dnevno, rastvoriti u čaši vode, jogurta ili mlijeka) i koristite sve do kraja trojne terapije ili nastavite 3-28 dana nakon njenog okončanja.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.