Veza zdravlja i ishrane
Za svako živo biće, tajna zdravlja je ista: dajte organizmu sve što mu treba i funkcionisat će savršeno.
Ishrana je u modernom životu dobila potpuno novo značenje. S jedne strane, umjesto temeljne potrebe koju imaju sva živa bića, ljudi hranu danas doživljavaju kao izvor uživanja, te imaju mogućnost da biraju ono što im najviše prija, a to često i nije ono što tijelu stvarno treba. Tako organizam dobija višak onoga što mu ne treba i mora se dodatno angažovati da se toga riješi. S druge strane, sama hrana zbog načina proizvodnje i promjena u prirodi sadrži sve manje suštinski potrebnih sastojaka.
Mnoge hronične bolesti, kao što su srčane bolesti i neki tipovi karcinoma, dijelom mogu biti uzrokovane nedostacima nutrijenata, baš kako je to bilo sa beriberi ili skorbutom. Nova saznanja ukazuju da neki ljudi – vjerovatno mnogo ljudi – ne dobijaju dovoljno esencijalnih mikronutrijenata. Povećavanjem količine koju unosimo, prije svega u hrani ali i putem suplemenata, možemo značajno poboljšati svoje dugoročno zdravlje.
(Jedimo, pijmo i budimo zdravi; The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating, Walter C. Willett, MD, DrPH)
Zato ne čude rezultati istraživanja prema kojima zdrava ishrana udružena sa održavanjem tjelesne težine u normalnim granicama, redovno vježbanje i život bez duhana može spriječiti 80% srčanih udara, 90% slučajeva dijabetesa tip 2 i 70% kolorektalnih karcinoma. Zvući nevjerovatno da je to sve što je potrebno da se izbjegnu neki od najstrašnijih zdravstvenih problema današnjice, ali s druge strane, promijeniti način života zapravo i nije najlakši podvig, zar ne?