Herpes zoster

Snežana Ritan 

dr. med. spec. infektologije

1. Šta je zapravo herpes zoster?

Herpes zoster je infektivno oboljenje zbog kojeg ljekari porodične medicine pacijente najčešće upute upravo na pregled infektologu, ali povremeno i oftalmologu, dermatologu ili neurologu. 

U djetinjstvu primarni kontakt sa varicella–zoster virusom dovodi do bolesti koju svi znamo pod nazivom vodene ospice. Nakon vodenih ospica virus možemo reći ostaje „ uspavan“ sve do momenta „ pada“ našeg imunog sistema. Kada naš imunitet oslabi virus putuje do dijela kože kojeg taj živac inerviše i dolazi do pojave bola, potom i osipa.

2. Koja je populacija najčešće pogođena i šta je uzrok?

Svaka pojava herpes zostera treba da bude alarm da je naš organizam u „opasnosti“. U današnje vrijeme najčešći razlog „pada“ imuniteta je stres. Najosjetljivija populacija su stariji pacijenti, potom oni pacijenti koji su imunosuprimirani, kao što su HIV pozitivni pacijenti, onkološki bolesnici i svi oni koji su izloženi hroničnom stresu što dovodi do pada imuniteta.

3. Da li to znači da jedna osoba može više puta oboljeti ukoliko se ne pazi?

Da, herpes zoster je bolest koja je sklona ponovnoj pojavi. Pri prvom padu imuniteta ponovo se aktivira. 

4. Kako vi pristupate liječenju, šta je bitno za oporavak?

Pored specifične antrivirusne terapije (aciklovir) i analgetika, najbitnije je pronaći i otkloniti ukoliko je moguće razlog slabog imuniteta, preporučiti odmor, dovoljno sna, raznovrsnu i bolju ishranu.

5. Ne možemo zaobići imunitet. Koji vitamini i minerali su bitni kod oporavka od Herpes Zoster infekcije?

Ako ćemo „podizati“ imunitet onda su svi vitamini bitni. Zamislite imunitet kao niz malih zupčanika koji su povezani u jedan sistem. Ovaj sistem će se okretati samo ako su svi zupčanici prisutni i to u dovoljnoj količini. Ukoliko samo jedan nedostaje, sistem staje. Zbog toga je veoma bitna uravnotežena ishrana, ili ako biramo dodatak prehrani onda uzeti onaj koji će nam pružiti potpunu suplementaciju sa svim vitaminima i mineralima.  Ja sam se uvjerila u koristi upotrebe NBL Immuno Formule. Ovaj preparat je kombinacija 7 pojačivača imuniteta (beta glukan, koenzim Q-10, ginseng, kurkuma, L-karnitin, gorka narandža i crni biber) sa 12 vitamina i 7 minerala.

6. Imate li neku poruku ili savjet za Vaše pacijente?

Ne smijemo zaboraviti voditi računa o svom imunitetu, trebamo nastojati izlagati se što manje stresu. Šetnja i boravak u prirodi su svima dostupne metode koje imaju izuzetan učinak na kompletno stanje organizma.

Interesuje Vas više?

Pišite nam ili nas kontaktirajte putem
Facebook-a i Instagram-a.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.