Značaj vitamina i minerala kod dijabetesa
sc. Alma Badnjević-Čengić
dr.med. interne medicine
1. Koji su to faktori koji nas dovode u stanje povećanog rizika da postanemo dijabetičari?
Nasljedna predispozicija se smatrala glavnim faktorom koji određuje hoće li neko dobiti dijabetes ili ne. Međutim, kad je ova bolest u pitanju, može se zapravo jako mnogo učiniti da se izbjegne ili odgodi početak bolesti, kao i da se ublaži njen tok i izbjegnu komplikacije zbog kojih je smatramo strašnom. Pacijenti zbog dijabetesa mogu imati ozbiljne probleme sa bubrezima, očima, stopalima. Sve se to može izbjeći ako stvorimo zdrave životne navike, posebno kad je u pitanju ishrana i fizička aktivnost. To su najveći rizici, genetski faktori, ali i to šta i koliko jedemo i pijemo, da li se krećemo dovoljno i vodimo li suviše stresan život.
2. Mnogo se govori zapravo o zdravoj ishrani, ali sve je više pretilih ljudi i to već djece – postoje li greške koje ste kroz praksu primijetili, a ljudi ih možda nesvjesno prave?
Pa, ima tu dosta toga zapravo. Ključ zdrave ishrane je uravnoteženost, bilo da govorimo o potrebi da se jede raznovrsna hrana, bilo da govorimo o količini. Kad kažete nekome da smanji konzumaciju bijelog hljeba na primjer, dešava se da osoba to shvati doslovno, pa jede manje bijelog hljeba ali pomisli da može jesti neograničene količine hljeba od integralnog brašna, ili sve one ostale namirnice koje su napravljene od bijelog brašna ili integralnog brašna, uključujući tjestenine, pite, biskvite i slično. Naravno, integralno je zdravije, ali ne znači da se može jesti neograničena količina, jer višak te vrste namirnica koje spadaju u ugljene hidrate neminovno dovodi do viška kalorija i debljanja.
Evo još nekoliko bitnih preporuka: sokove treba izbjegavati, gazirane i umjetne potpuno, ali ograničiti i one prirodne. Zatim voće treba jesti u malim porcijama, jer je i ono bogato šećerima i samim tim kalorijama. Jedna pacijentica je na primjer ispričala kako ne večera, ali je stekla naviku da naveće pojede poveliku porciju kandiranog voća, jer je mislila da je to zdrav obrok, a zapravo je unosila ogromnu količinu šećera, pa bi bolje bilo da je imala normalnu večeru nego tu novu naviku. Umjesto toga treba jesti više povrća kako bi se zadovoljila potreba za vitaminima i antioksidansima. Generalno, hrana bogata antioksidansima je bitna, posebno za gradske sredine, odnosno ljude izložene zagađenju. Količina zagađenja zraka, pesticida i slično, zahtijeva više antioksidanasa kako bismo mogli poništiti štetna djelovanja. Nažalost, ovakva ishrana je pravi izazov, možda najviše zbog brzine života, jer sve te obroke treba isplanirati i pripremiti.
3. Jeste li vi pobornik korištenja vitamina, minerala i sličnih sastojaka u vidu dodataka prehrani?
Da, ali kao dodatak, a ne kao dopuštenje da se jede nezdravo. Osnova je izbaciti iz ishrane ono što je štetno, a dodaci prehrani su tu da nam daju ono što svakodnevnom ishranom ne možemo unijeti u dovoljnim količinama. Naše tijelo je kompleksan mehanizam koji za svoje funkcije treba širok spektar nutrijenata i zato kažem da je bitna raznovrsna prehrana. Ipak, obzirom da je danas hrana procesuirana i poprilično izmijenjena, veliki procenat ljudi pati od nedostatka različitih vitamina, minerala i slično. Nije to situacija potpunog nedostatka, koja bi se dramatično vidjela, ali konstantno dajemo organizmu manje tih korisnih supstanci nego što mu treba. Zato kad krenete da uzmete neki dodatak prehrani, gledajte da bude što bolje izbalansiranog sadržaja, jer tako i priroda funkcioniše. Kad na primjer jedete jabuku, ne unosite samo vitamin C, nego čitavu kombinaciju vitamina i minerala. Tako bi trebalo biti i sa dodatkom prehrani. Zato ja nisam pristalica uzimanja jednog ili dva vitamina u nekim visokim koncentracijama, nego pacijentima volim preporučiti odličnu kombinaciju koju dobijaju u proizvodu NBL Immuno Formula. Tu je u optimalnom omjeru kombinovano 12 vitamina, 7 minerala i 7 biljnih komponenti za koje je dokazano da poboljšavaju neke bitne procese u organizmu, kao što je imuni sistem. Naravno, dijabetičari uvijek trebaju brinuti o imunitetu, tako da je to još jedan razlog zašto preporučujem upravo ovaj proizvod.
4. Zašto su vitamini značajni kod dijabetičara?
Kod osoba sa dijabetesom imamo niz problema zbog kojih se povećava potreba za vitaminima. Evo, spomenut ću neke:
- Povećan je oksidativni stres koji dovodi do veće potrošnje vitamina B grupe, kao što su tiamin, piridoksin i biotin, pa kad se poveća njihov unos, poboljša se metabolička kontrola.
- Lijek metformin koji mnogi dijabetičari koriste smanjuje apsorpciju folne kiseline i vitamina B12, pa ih treba uzimati u većoj količini.
- Vitamin D je bitan faktor rizika za razvoj dijabetesa, kao i njegovih komplikacija, posebno onih povezanih sa srcem i krvnim žilama.
- Magnezij, cink, krom i selen imaju važnu ulogu u regulaciji glikemije. Uključeni su u sintezu inzulina i u vezi su sa osjetljivosti stanica prema inzulinu. Posebno se status magnezija mijenja u dijabetičara.
Mislim da je dovoljno, da ne nabrajam dalje. Jednostavno, kad jedan proces u organizmu ne funkcioniše onako kako bi trebalo, u ovom slučaju je to metabolizam glukoze, onda ga organizam kompenzuje na razne načine i pri tome troši više nutrijenata i energije nego kad bi sve funkcionisalo.
5. Kako pandemija utiče na dijabetičare?
Naučnici još uvijek nisu sigurni je li COVID-19 infekcija okidač za razvoj simptoma šećerne bolesti koja već postoji ili sama infekcija sa COVID-19 može biti uzrok šećerne bolesti. Svima je jasno da postoji dvostruka veza između bolesti COVID-19 i dijabetesa. Osobe koje imaju šećernu bolest imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti i smrtnog ishoda nakon infekcije sa SARS-CoV-2. S druge strane novonastala hipoglikemija sa akutnim metaboličkim komplikacijama šećerne bolesti (hiperosmolarni sindrom ili ketoacidoza) kao komplikacija COVID-19 pneumonije je zabilježena kod značajnog broja zaraženih, osobito onih koji su morali biti hospitalizirani. Iz ovoga se može pretpostaviti potencijalni dijabetogeni učinak infekcije sa SARS-CoV-2 na razvoj šećerne bolesti neovisno o učinku stresa u akutnoj bolesti. Rezultati nekoliko epidemioloških studija, koje su pratile incidenciju šećerne bolesti oboljelih od SARS-CoV-2 jasno su pokazali povećanu učestalost pojave šećerne bolesti tipa 2, ali i tipa 1. Izdane su jasne smjernice društava za postupanje i liječenje bolesnika za vrijeme COVID-19 infekcije, kao i upute bolesnicima kako da se ponašaju i sami spriječe nastavak akutnih komplikacija šećerne bolesti. Međutim, i dalje ostaje nekoliko nerazjašnjenih pitanja poput toga da li Covid-19 uzrokuje novi oblik šećerne bolesti, da li je on prolazan ili trajan i niz drugih otvorenih pitanja. Kako god, osobe sa šećernom bolesti su osjetljiva skupina pacijenata koja uz pravilnu prehranu, prilagođenu dozu inzulina ili lijekova, treba pronaći način da i u ovo vrijeme pandemije ostane fizički aktivna, te voditi računa o redovitim ljekarskim pregledima.
6. Preventivno djelovanje NBL Immuno formule kod pacijenata sa predijabetesom, da ili ne?
Svakako je odgovor DA! Broj pacijenata sa predijabetesom u svijetu je u visokom porastu. U posljednje vrijeme upotreba različitih dijetetskih suplemenata je sve češća, pa se i relevantna ispitivanja različitih bolesti povećavaju. Kao što sam prethodno navela, efekti suplemenata potvrđeni su u brojnim studijama. Prilagođavanje prehrambenih navika, redovita fizička aktivnost, svakodnevna upotreba NBL Immuno Formule može doprinijeti jačanju imunog sistema, regulaciji glikemije, redukciji tjelesne težine kod pretilih, regulaciji krvnog tlaka. Nadati se da će u budućnosti biti još više naučnih studija za procjenu efikasnosti i sigurnosti unosa dijetetskih suplemenata kod osoba sa predijabetesom i dijabetesom.