Carski rez i crijevna flora kod novorođenčadi i beba

Jedan od najvažnijih faktora koji utječe na formiranje crijevne flore kod beba je način dolaska na svijet. Prilikom vaginalnog poroda beba dolazi u kontakt sa majčinom vaginalnom i fekalnom mikrobiotom pri čemu dolazi do kolonizacije sa bakterijama koje su karakteristične za vaginalnu floru.

U slučaju carskog reza bebe nisu direktno izložene majčinim mikrobima i veća je vjerovatnoća da će doći do kolonizacije bakterijama koje potječu sa kože majke, od bolničkog osoblja i bolničke sredine.

Utvrđeno je da djeca rođena carskim rezom imaju povećan rizik od oboljenja u čijoj osnovi je poremećaj imuniteta (astma, alergija, dijabetes tip 2) i povećan rizik od pretilosti, što se može povezati sa razlikama u sastavu prve crijevne flore.

Način poroda značajno utječe na zdravstveni status tokom kasnijeg života. Iako razlike u kompoziciji nisu toliko velike nakon prve godine života, ipak ta rana crijevna flora utječe na sazrijevanje i razvoj imunog sistema.

Najznačajnije bakterije za bebe su bifidobakterije i njihovom ranom suplementacijom izbjegavaju se negativne posljedice izmijenjene crijevne flore. Ove bakterije su u svojevrsnom simbiotičkom odnosu i jedne drugima pomažu u rastu i ostvarivanju funkcija. Zato se kao potpora za razvijanje zdrave crijevne flore kod beba rođenih carskim rezom preporučuje upotreba odgovarajućeg probiotika koji sadrži karakteristične „dobre“ bakterije za taj uzrast.

NBL Probiotic Ddrop oralne kapi sadrže kombinaciju najvažnijih bifidobakterije koje čine zdravu crijevnu floru beba.

Preporučuje se uzimanje 6 kapi jednom dnevno, ujutro ili navečer sa jelom ili nakon jela.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.