Faktori koji narušavaju crijevnu floru novorođenčadi

Zdrava crijevna flora, još od dobi novorođenčeta, je bitna za ukupno zdravlje tokom djetinjstva i odrasle dobi.

Na ravnotežu i pravilan razvoj rane crijevne flore, može utjecati dosta toga, a u nastavku su objašnjeni najbitniji faktori:

  1. Način poroda – djeca rođena carskim rezom imaju povećan rizik od oboljenja u čijoj osnovi je poremećaj imuniteta (astma, alergije, dijabetes tip 2) i povećan rizik od pretilosti, što se može povezati sa razlikama u sastavu prve crijevne flore.
  2. Gestacijska dob – prijevremeno rođena djeca najčešće imaju nerazvijena crijeva i probleme sa imunitetom, respiratornim sistemom i neurološke poremećaje, a često moraju primati i antibiotike i druge terapije u prvim danima života. Zbog izmijenjene crijevne flore i izmijenjenog imuniteta dolazi do inflamatornih procesa i podložnosti infektivnim bolestima.
  3. Upotreba antiobiotika – djelovanje antibiotika je neselektivno, pa tako mogu uništiti i „dobre“ bakterije i dovesti do poremećaja crijevne flore, što može imati kratkotrajne i dugotrajne posljedice.
  4. Način hranjenja – feces dojenih beba sadrži više bifidobakterija i laktobacila i niži nivo potencijalno patogenih bakterija. S druge strane bebe koje se hrane flašicom imaju mikrobiotu sličniju odrasloj osobi.

Nažalost veliki je broj beba koje su izložene djelovanju ovih faktora, tako da je i sve veći broj djece koja trpe posljedice, jer poremećaj crijevne flore (disbioza) iz bilo kojeg razloga u ranom djetinjstvu može rezultirati pojavom atopijskih oboljenja, metaboličkih poremećaja i bolesti crijeva.

Kako bi se dala potpora za razvijanje zdrave crijevne flore kod beba koje imaju povećan rizik od razvoja disbioze, zbog gore navedenih faktora, preporučuje se upotreba odgovarajućeg probiotika koji sadrži karakteristične „dobre“ bakterije za taj uzrast. Najznačajnije bakterije za bebe su bifidobakterije i njihovom ranom suplementacijom izbjegavaju se negativne posljedice izmijenjene crijevne flore.

NBL Probiotic D3 drop oralne kapi sadrže kombinaciju najvažnijih bifidobakterije koje čine zdravu crijevnu floru beba.

Preporučuje se uzimanje 6 kapi jednom dnevno, ujutro ili navečer sa jelom ili nakon jela.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.