Razvoj zdrave mikrobiote novorođenčeta

Naseljavanje crijeva novorođenčeta sa mikroorganizmima započinje u trenutku rođenja i izuzetno je važno da se crijeva nasele „dobrim“ bakterijama i da se formira zdrava flora. Potvrđeno je da postoji veza između narušene flore u djetinjstvu i brojnih imunoloških i metaboličkih bolesti kasnije u životu.

Crijevna mikrobiota se s godinama mijenja i za svaku starosnu grupu je karakterističan drugačiji omjer različitih bakterija. Bifidobakterije su najvažnija komponenta zdrave flore novorođenčadi i beba i bez njih nema ni odvijanja brojnih važnih životnih funkcija. Ovo su najznačaniji predstavnici bifidobakterija i njihove glavne uloge

 • Bifidobacterium infantis je „dobra“ bakterija koja učestvuje u pravilnom i potpunom razlaganju sastojaka majčinog mlijeka i ako ona nedostaje nijedna druga bakterija ne može preuzeti tu ulogu.
 • Bifidobacterium breve ima značajna antialergijska svojstva, poboljšava imunitet, potiče sazrijevanje crijevne barijere i time štiti od patogenih bakterija.
 • Bifidobacterium longum poboljšava karakteristike stolice, rješava problem zatvora ili usporava kretanje crijeva kod učestalog pražnjenja.
 • Bifidobacterium bifidum sprečava kolonizaciju „loših“ bakterija i pomaže rast drugih bifidobakterija.

Nažalost, studije su potvrdile da mnoge bebe imaju nedostatak ovih važnih „dobrih“ bakterija. Istraživanje provedeno na 227 beba je pokazalo manju zastupljenost Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum i Bifidobacterium bifidum, dok je Bifidobacterium infantis, bez koje nema ni pravilnog metaboliziranja majčinog mlijeka, nedostajala kod 90% novorođenčadi!

Razlozi zbog kojih bebama nedostaju važne bifidobakterije su brojni, jer mnogi faktori  utječu na to da li će se razviti zdrava crijevna flora:

 1. Način poroda (prirodni ili carski rez
 2. Gestacijska dob
 3. Način hranjenja
 4. Upotreba antibiotika
 5. Ishrana majke, dob, metabolički status, genetika i stil života.

Budući da bifidobakterije predstavljaju glavne članove zdrave flore beba, a da često nedostaju, pri odabiru probiotika bitno je birati proizvod koji ih sadrži.

NBL Probiotic D3 drop oralne kapi sadrže najbitnije bifidobakterije i preporučuju se za pravilan razvoj crijevne flore i normalan rast i razvoj kostiju, posebno kod beba:

 

 • Rođenih carskim rezom
 • Koje su na antibiotskoj terapiji
 • Prerano rođenih beba
 • Male tjelesne težine na porodu
 • Koje se hrane mliječnim formulama
 • U slučaju crijevne disbioze nastale zbog bilo kojeg uzroka

Preporučuje se uzimanje 6 kapi jednom dnevno, ujutro ili navečer sa jelom ili nakon jela.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.