Upitnik

Da li ste u riziku od nastanka osteoporoze?

Širom svijeta, jedna od tri ženske osobe, I jedna od pet muških,  preko dobi od 50 godina doživjet će prijelom kosti kao posljedicu osteoporoze.

Osteoporoza je “tiha bolest” koja slabi kosti I povećava rizik od nastanka prijeloma, koji često rezultiraju dugotrajnom onesposobljenošću ili invaliditetom.

Popunjavanje ovog upitnika uzima 5 minuta Vašeg vremena. Molimo pažljivo pročitati pitanja.

Razumijevanje odgovora i rezultata:

Ukoliko imate pozitivne odgovore na navedena pitanja, to ne znači da imate osteoporozu, ali znači da imate klinički potvrđene riziko faktore za nastanak osteoporoze i prijeloma kosti i da trebate kontaktirati ljekara.

1 Izaberite spol i dob

Spol
Dob  

2Izračunajte svoj BMI

Za ispravno popunjavanje ovog testa, bit će Vam potrebna vrijednost vašeg Body Mass Indeksa koju možete dobiti podešavanjem sljedeća dva parametra:

Visina
0
cm
Težina
0
kg

3Odgovorite na sva pitanja

 1. Da li su jedan ili oba Vaša roditelja imali dijagnosticiranu osteoporozu ili slučaj prijeloma kosti nakon zanemarivog pada?

 2. Da li su jedan ili oba Vaša roditelja imali pogrbljeno držanje (tzv. udovičku grbu)?

 3. Da li imate 40 godina ili preko?

 4. Da li ste ikada imali prijelom kosti nakon manjeg pada, kao odrasla osoba?

 5. Da li učestalo padate (više od jednom tokom prethodne godine), ili da li imate strah od pada jer ste nježne građe?

 6. Nakon 40-te godine, da li ste primjetili da ste izgubili više od 3 cm visine?

 7. Da li ste pothranjeni (da li Vam je BMI manji od 19 kg/m2)? Označiti DA ili NE prema gore navedenoj BMI vrijednosti.

 8. Da li ste ikada uzimali tablete sa kortikosteroidima (kortizon, prednizon itd.) više od 3 uzastopna mjeseca?

 9. Da li Vam je dijagnosticiran reumatoidni artritis?

 10. Da li vam je dijagnosticiran prekomjeran rad štitne žlijezde, paratireoidne žlijezde, tip 1 dijabetesa ili oboljenja probavnog sistema, poput Kronove bolesti ili celijakije?

 11. Izdvojena pitanja za osobe ženskog spola:

  Za žene preko 45 godina: Da li ste ušli u menopauzu prije dobi od 45 godina?

 12. Da li Vam se menstrualni ciklus ikada zaustavio tokom 12 uzastopnih mjeseci ili više (ne odnosi se na trudnoću, menopauzu ili histerektomiju (operativno odstranjenje maternice))?

 13. Da li su Vam odstranjeni jajnici prije dobi od 50 godina, bez da ste uzimali hormonalnu nadomjesnu terapiju?

 14. Izdvojena pitanja za osobe muškog spola:

  Da li ste ikada patili od impotencije, pomanjkanja seksualne želje (libida) ili drugih simptoma vezanih za nizak nivo testosterona?

  Riziko faktori vezani za životni stil,
  na koje možete utjecati:
 15. Da li redovno i prekomjerno konzumirate alkohol?

 16. Da li trenutno, i da li ste ikada pušili cigarete?

 17. Da li je nivo Vaše fizičke aktivnosti ispod 30 minuta na dan (kućni poslovi, rad u polju ili vrtu, hodanje, trčanje…)?

 18. Da li izbjegavate, ili ste alergični, na mlijeko i mliječne proizvode, a ne uzimate dodatke prehrani sa kalcijumom?

 19. Da li provedete manje od 10 minuta na dan izvan kuće (sa dijelom tijela koji je izložen sunčevoj svjetlosti), a ne uzimate vitamin D kao dodatak?

Napomena: test se koristi u orjentacione svrhe i nije nadopuna za dijagnostičke metode. Njegova preciznost ovisi o tačnosti podataka koje unosite. Nikada ne zanemarujte profesionalni medicinski savjet te ne odgađajte traženje liječničke pomoći zbog sadržaja koji ste pročitali ili vidjeli putem ove web stranice.
BMI: 23.1
Rizik

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.