Menopauza

Nevidljive promjene na tijelu žene o kojima malo znamo i malo govorimo

Zahtjevno i izazovno vrijeme za svaku ženu. Neke od nas su sretnije i ne osjećaju pretjerane simptome, dok je drugima poput uragana…

Neovisno o intenzitetu simptoma koje osjećate, postoje i “nevidljive” promjene na tijelu svake žene koje počinju sa menopauzom i kojih nismo svjesne dok nije prekasno.

Gubitak koštane mase

Iako je svijest o zdravlju kostiju u porastu, većina nas ih i dalje uzima zdravo za gotovo…

Razmislite o ovih par činjenica…

Početkom menopauze gubitak kosti se kod žena ubrzava na 3–5% godišnje tokom 5–7 godina! Možda ovaj podatak ne zvuči tako „dramatično“, ali kako zvuči kada znate da je to čak 10 puta više od uobičajenog, starenjem uzrokovanog, gubitka kosti? 

Gubitka koštane mase najčešće nismo ni svjesni, sve dok se ne desi prijelom. Tada već može biti kasno jer je gubitak kosti  značajan. 

Ključ je da djelujmo preventivno!

Odakle takva promjena?

Osteoporoza tipa I tzv. postmenopauzalna – primarno je uzrokovana padom hormona estrogena u ovoj fazi života i posljedičnim mehanizmima koji dovode do aktivne resorpcije kosti. Pored toga nedostatak ili nedovoljan unos kalcija i vitamina D je problem koji dodatno pogoršava stanje – jer tijelo kalcij potreban za brojne procese u našem tijelu, izvlači iz kostiju.

Statistika kaže – prosječni dnevni unos kalcija je ispod preporučenog kod 70% postmenopauzalnih žena!

Šta mogu uraditi za sebe?

Raditi na prevenciji!

Osnovne i vrlo jednostavne mjere prevencije koje svako od nas može uraditi su: potruditi se da se zdravo hranimo i da pojačamo fizičku aktivnost.

Zbog moderne metode uzgoja hrane obično ne dobivamo više količinu mikroelemenata i hranjivih supstanci koju smo ranije imali. Drugim riječima, iako možda jedemo istu stvar, ne moramo nužno dobiti iste sadržaje kao prije par desetina godina. Upravo zato, ono što nam nedostaje potrebno je unijeti suplementacijom.

Kada govorimo o mjerama prevencije osteoporoze, samo će svakodnevno uzimanje potrebne količine kalcija i mikroelemenata rezultirati njihovim normalnim nivoima u krvi i skladištenjem viška u kostima!

Da li ste znali...

Bor je mikroelement koji utiče na proizvodnju i aktivnost estrogena, te je time direktno uključen u sprječavanje gubitka kosti i njene demineralizacije što je posebno značajno za žensko zdravlje i promjene koje se dešavaju u menopauzi.

NBL Osteo Formula je pojačani oblik kalcija namijenjen za prevenciju i liječenje osteoporoze, kombinovan sa mikroelementima esencijelnim za zdravlje kostiju. Dodavanjem ovih mikroelemenata efektivnost, iskoristivost i djelotvornost kalcija i vitamina D značajno je veća.

Preparat sadrži efektivnu količinu bora za koji se utvrdilo da ima izuzetan značaj za smanjenje gubitka koštane mase i aktivaciju vitamina D.

Preparat se uzima uz obrok. U prevenciji osteoporoze 1 x 1/dan, u terapiji 2×1/dan.
Izbjegavajte korištenje prije spavanja.

Proizvod renomiranog proizvođača Vitaquest International LLC, SAD, jedne od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju pojačanih dijetetskih suplemenata i fukcionalne hrane. Certificirani sastojci visokog kvaliteta, dokazano bez teških metala, olova i onečišćenja.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.