Menopauza

Nevidljive promjene na tijelu žene o kojima malo znamo i malo govorimo

Zahtjevno i izazovno vrijeme za svaku ženu. Neke od nas su sretnije i ne osjećaju pretjerane simptome, dok je drugima poput uragana…

Neovisno o intenzitetu simptoma koje osjećate, postoje i “nevidljive” promjene na tijelu svake žene koje počinju sa menopauzom i kojih nismo svjesne dok nije prekasno.

Gubitak koštane mase

Iako je svijest o zdravlju kostiju u porastu, većina nas ih i dalje uzima zdravo za gotovo…

Razmislite o ovih par činjenica…

Početkom menopauze gubitak kosti se kod žena ubrzava na 3–5% godišnje tokom 5–7 godina! Možda ovaj podatak ne zvuči tako „dramatično“, ali kako zvuči kada znate da je to čak 10 puta više od uobičajenog, starenjem uzrokovanog, gubitka kosti? 

Gubitka koštane mase najčešće nismo ni svjesni, sve dok se ne desi prijelom. Tada već može biti kasno jer je gubitak kosti  značajan. 

Ključ je da djelujmo preventivno!

Odakle takva promjena?

Osteoporoza tipa I tzv. postmenopauzalna – primarno je uzrokovana padom hormona estrogena u ovoj fazi života i posljedičnim mehanizmima koji dovode do aktivne resorpcije kosti. Pored toga nedostatak ili nedovoljan unos kalcija i vitamina D je problem koji dodatno pogoršava stanje – jer tijelo kalcij potreban za brojne procese u našem tijelu, izvlači iz kostiju.

Statistika kaže – prosječni dnevni unos kalcija je ispod preporučenog kod 70% postmenopauzalnih žena!

Šta mogu uraditi za sebe?

Raditi na prevenciji!

Vrijeme najbržeg gubitka koštane mase kod žena poklapa se s izrazitim padom u nivoa estrogena povezanog s menopauzom. Ovaj period  ubrzanog gubitka koštane mase počinje 1 godinu prije posljednje menstruacije, što je parvo vrijeme za započinjanje prevencije postmenopauzalne osteoporoze.

Prema Preporukama Međunarodnog društva za menopauzu iz 2021. godine, sve žene u postmenopauzi, ne samo one kojima prijeti prijelom, trebale bi se informisati o životnom stilu koji pogoduje zdravlju kostiju, a to uključuje:

  • Optimizaciju statusa kalcija i vitamina D
  • Odgovarajuću tjelesnu aktivnost
  • Prestanak pušenja
  • Prestanak prekomjerne konzumacije alkohola
  • Izbjegavanje lijekova koji narušavaju koštanu ravnotežu

Zašto NBL Osteo Formula?

Upravo zato što, pored kalcija i vitamina D, sadrži i mikroelement bor koji utiče na proizvodnju i aktivnost estrogena te je…ostatak jednak kao i iznad.

NBL Osteo Formula je pojačani oblik kalcija namijenjen za prevenciju i liječenje osteoporoze, kombinovan sa mikroelementima esencijelnim za zdravlje kostiju. Dodavanjem ovih mikroelemenata efektivnost, iskoristivost i djelotvornost kalcija i vitamina D značajno je veća.

Preparat sadrži efektivnu količinu bora za koji se utvrdilo da ima izuzetan značaj za smanjenje gubitka koštane mase i aktivaciju vitamina D.

Preparat se uzima uz obrok. U prevenciji osteoporoze 1 x 1/dan, u terapiji 2×1/dan.
Izbjegavajte korištenje prije spavanja.

Proizvod renomiranog proizvođača Vitaquest International LLC, SAD, jedne od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju pojačanih dijetetskih suplemenata i fukcionalne hrane. Certificirani sastojci visokog kvaliteta, dokazano bez teških metala, olova i onečišćenja.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.