Bor čini razliku

Do sada zapostavljen, ali u posljednje vrijeme sve više u fokusu kliničkih istraživanja, studija, smjernica, preporuka nutricionista…mineral u tragovima, bor!

Veliki značaj i doprinos bora zdravlju kostiju

Mikronutritijent sa raznolikim i vitalno važnim funkcijama, pokazuje brojne uloge od posredovanja moždane aktivnosti, preko rasta i formiranja kostiju, do uticaja na hormonalni balans…ali, da bi ispoljio svoju aktivnost, ključno je da se unosi u odgovarajućoj dozi.

Preparat za zdravlje kostiju koji sadrži efektivnu količinu bora, elementa koji nije tako poznat, ali se utvrdilo da ima izuzetan značaj za pravilno iskorištavanje kalcija i vitamina D u organizmu.

NBL Osteo formula sadrži efektivnu količinu bora

Pokazalo se da je bor:

  • Neophodan za rast i održavanje kostiju
  • Pozitivno utiče na iskorištavanje estrogena, testosterona i vitamina D
  • Započinje proces mineralizacije, čime daje doprinos zarastanju kostiju i rana
  • Sprječava prekomjerni gubitak kalcija i magnezija urinom
  • Potiče apsorpciju magnezijuma (prijenos iz hrane u krvotok)
  • Smanjuje nivoe upalnih biomarkera i medijatora (CRP i TNF)
  • Podiže nivo antioksidanasa
  • Štiti tijelo od toksičnosti teških metala i pesticida
  • Te brojne druge uloge…

Kako bor utiče na zdravlje kostiju?

Bor ima veoma važnu ulogu u procesu formiranja kosti (osteogeneza), sa direktnim uticajem na aktivnost osteoblasta i osteoklasta i (ćelija/stanica koje proizvode i razgrađuju kost). Upravo zato, njegov nedostatak negativno utiče na razvoj i obnavljanje kosti, te na njenu mineralnu gustinu.

Bor utiče na proizvodnju i aktivnost spolnih hormona, osnovnih faktora u procesu nastanka osteoporoze i regulaciji prometa kalcija, te je time uključen u sprječavanje gubitka kosti i i njene demineralizacije.

Suplementacija borom u brojnim studijama pokazuje značajno smanjenje gubitka kalcija i magnezija urinom, proces izuzetno bitan za iskorištavanje kalcija u punom obimu, ali i za smanjenje rizika od nastanka bubrežnih kamenaca. Suplementacija borom, smanjila je dnevni gubitak kalcija urinom za 44%. Sprječavanje prekomjernog gubitka kalcija urinom temeljno je za smanjenje rizika od nastanka kamenaca.

Bor povećava poluživot i dostupnost vitamina D

Značaj vitamina D za zdravlje kostiju je dobro poznat, ali aktivnost vitamina D značajno ovisi o prisustvu bora! Bor aktivira vitamin D i podiže njegove nivoe u serumu čak i kod osoba koje su u nedostatku ili ne reaguju pozitivno na suplementaciju vitaminom D! U studiji sprovedenoj u periodu od oktobra do januara, kada i inače patimo od nedostatka vitamina D, suplementacija borom podigla je nivoe vitamina D za prosječnih 20%. Kada znamo da bez vitamina D nema apsorpcije kalcija, jasan nam je i ovaj doprinos bora zdravlju kostiju!

Zašto se odlučiti za NBL Osteo Formulu?

Nedostatak kalcija nikada ne dolazi sam, praćen je nedostatkom niza drugih elemenata poput bora, magnezijuma, cinka, selena, bakra…koji su isto tako neophodni za zdravlje kostiju. Ove elemente naše tijelo ne može proizvesti i potrebno ih je unijeti ishranom ili suplementacijom. Istraživanja i kliničke studije novijeg datuma govore o značajno manjem gubitku kosti, boljem održavanju mineralne gustine, te značajno većem povećanju otpornosti kosti u kombinaciji ovih mikroelemenata sa kalcijem, u odnosu na sam kalcij.

Bez njih nema pravilne ugradnje i iskoristivosti kalcija.

Mikroelementi neophodni za zdravlje kostiju i njihovo jačanje ujedno su i aktivni sastojci NBL Osteo Formule.

NBL Osteo Formula posebno je formulisani, pojačani oblik kalcija kombinovan sa mikroelementima esencijelnim za zdravlje kostiju. Dodavanjem ovih mikroelemenata efektivnost, iskoristivost i djelotvornost kalcija i vitamina D značajno je veća.

Snaga 9 mikroelemenata za jedan cilj – zdrave kosti.

Preparat se uzima uz obrok. U prevenciji osteoporoze 1 x 1/dan, u terapiji 2×1/dan.
Izbjegavajte korištenje prije spavanja.

Proizvod renomiranog proizvođača Vitaquest International LLC, SAD, jedne od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju pojačanih dijetetskih suplemenata i fukcionalne hrane. Certificirani sastojci visokog kvaliteta, dokazano bez teških metala, olova i onečišćenja.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.