Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je progresivna bolest kostiju koja im smanjuje gustoću, uz razlaganje strukture.

Sredinom 30-tih godina počinje postepeni, fiziološki gubitak koštane mase sa stopom od 0,3–0,5% na godinu. Međutim, početkom menopauze i padom nivoa estrogena, gubitak kosti kod žena se ubrzava kroz 5–7 godina na 3–5% godišnje.

Postoje više različitih vrsta osteoporoze, ali najčešće su:

Osteoporoza tipa I (postmenopauzalna) – javlja se između 51. i 75. godine kao rezultat nedostatka estrogena i 6 x je češća kod žena.

Osteoporoza tipa II (senilna) – javlja  se kod osoba preko 60 godina i 2 x je češća kod žena. Posljedica je normalnog, postepenog smanjenja broja i aktivnosti ćelija koje produkuju kost.

Nastanku osteoporoze, pored pada nivoa hormona, posebno pogoduje nedostatak kalcija, koji je uobičajen za stariju dob. Nedostatak nastaje, kako zbog ishrane koja je sve siromašnija, tako i zbog  činjenice da, kako starimo, sposobni smo apsorbovati (unijeti iz hrane u krvotok) sve manje i manje kalcija. Ukoliko nema dovoljno kalcija u krvi, započinje proces razgradnje kostiju i kalcij koji je tijelu potreban uzima se iz kosti.

Najčešća i najozbiljnija komplikacija osteoporoze su prijelomi.

Osnovni ciljevi prevencije i liječenja osteoporoze su:

1. očuvanje koštane mase

3. smanjenje bolova

2. prevencija prijeloma

4. održavanje funkcije

Očuvanje koštane mase

Za očuvanje koštane mase i prevenciju prijeloma, važan je odgovarajući unos Ca i vitamina D, bilo da je riječ o prevenciji ili terapiji osteoporoze.

Unos kalcija je nizak i nedovoljan za većinu dobnih skupina.

Prosječni dnevni unos kalcija ishranom se procijenjuje na 40-50%, kao i vitamina D!

Ispravna suplementacija:

Kalcij, u dozama od 400-800 mg / dan, kako bi se dosegao preporučeni dnevni unos od 1.000-1.200 mg /dan (hrana + suplementacija)

Vitamin D, u dozama od 400 – 1.000 IU/dan vit. D  kako bi se dosegao potrebni dnevni unos

Nedostatak kalcija nikada ne dolazi sam

Nedostatak kalcija praćen je nedostatkom niza drugih elemenata poput bora, magnezijuma, cinka, selena, bakra…koji su isto tako neophodni za zdravlje kostiju. Ove elemente naše tijelo ne može proizvesti i potrebno ih je unijeti ishranom ili suplementacijom. Istraživanja i kliničke studije novijeg datuma govore o značajno manjem gubitku kosti, boljem održavanju mineralne gustine, te značajno većem povećanju otpornosti kosti u kombinaciji ovih mikroelemenata sa kalcijem, u odnosu na sam kalcij.

Bez njih nema pravilne ugradnje i iskoristivosti kalcija.

Mikroelementi neophodni za zdravlje kostiju i njihovo jačanje ujedno su i aktivni sastojci NBL Osteo Formule.

NBL Osteo Formula posebno je formulisani, pojačani oblik kalcija kombinovan sa mikroelementima esencijelnim za zdravlje kostiju. Dodavanjem ovih mikroelemenata efektivnost, iskoristivost i djelotvornost kalcija i vitamina D značajno je veća.

Snaga 9 mikroelemenata za jedan cilj – zdrave kosti.

Preparat se uzima uz obrok. U prevenciji osteoporoze 1 x 1/dan, u terapiji 2×1/dan.
Izbjegavajte korištenje prije spavanja.

Proizvod renomiranog proizvođača Vitaquest International LLC, SAD, jedne od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju pojačanih dijetetskih suplemenata i fukcionalne hrane. Certificirani sastojci visokog kvaliteta, dokazano bez teških metala, olova i onečišćenja.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.