Prijelom kosti, da li suplementacija čini razliku?

Kada se prijelom desi, u našem tijelu se dešava niz različitih procesa:

  1. Dolazi do neposrednog i dramatičnog pada u količini elemenata u tragovima (selen, bakar, željezo…), a posebno kalcija i magnezija koji su osnov strukture funkcije mišića i koštanih ćelija. Ovakav pad dovodi do usporenog i otežanog oporavka kao i produženog zarastanja kostiju.
  2. Obzirom da su naše kosti najveći rezervoar kalcija, započinje takozvana “posttraumatska mobilizacija kalcija”, tj. izvlačenje kalcija iz kostiju kako bi ga bilo dovoljno za oporavak i zarastanje prelomljene kosti. Ovaj proces posebno dolazi do izražaja kod: starijih, osoba sa osteoporozom te kod prijeloma kuka kao jednog od najtežih prijeloma.
  3. Kao posljedica postraumatske mobilizacije kalcija, gubitak kosti ide od 2 do čak 15%. Takav gubitak kosti lako dovodi do ponovljenog, “sekundarnog prijeloma kosti”.

Kako sebi pomoći?

Pokazalo se da suplementacija kalcijem, vitaminom D, elementima u tragovima i vitaminom C nakon prijeloma:

o  smanjuje upalu, pogoduje zarastanju kosti i procesu oporavka

o  značajno smanjuje vrijeme zarastanja 

o  značajno poboljšava kvalitet kosti

Posebno značajno u procesu zarastanja kosti se pokazalo i prisustvo vitamina C.

Značaj vitamina C za metabolizam kostiju je izvanredan zahvaljujući njegovoj povezanosti sa proizvodnjom kolagena (kolagen kostima daje elastičnost i učestvuje u njihovoj izgradnji), ubrzavanjem formiranja kosti te zahvaljujući antioksidativnoj funkciji.

NBL Osteo Formula je preparat koji u kombinaciji sadrži 9 mikroelemenata
esencijelnih za zdravlje kostiju.

Pored kalcija i vitamina D, NBL Osteo Formula ima i najveći sadržaj vitamina C
u odnosu na ostale preparate ove vrste na našem tržištu.

Preparat se uzima uz obrok, 1 x 1/dan.
Izbjegavajte korištenje prije spavanja.

Suplementaciju NBL Osteo Formulom nakon prijeloma je potrebno:

o započeti što ranije, po mogućnosti neposredno nakon nastanka prijeloma

o nastaviti tokom čitavog procesa zarastanja kosti (14-17 sedmica)

o dozirati 1 x na dan

Ispravna suplementacija predstavlja ujedno i prevenciju od nastanka sekundarnih prijeloma koji su posebno naglašeni kod starijih i osoba sa već prisutnom osteoporozom.

Pitajte vašeg farmaceuta za NBL Osteo Formula karticu pogodnosti. Sa ovom karticom, uz kupovinu 3 NBL Osteo Formule u periodu od 4 mjeseca, četvrtu dobivate gratis.

Kupovinu je potrebno obaviti u istoj apoteci te čuvati račune.

Na ovaj način, pomažemo vam da ostanete dosljedni terapiji i da je uzimate tokom čitavog vremena zarastanja kostiju (16 sedmica) što je od izuzetnog značaja za poboljšanje kvaliteta kosti i smanjenje rizika od nastanka sekundarnih prijeloma. 

U svim bolje opremljenim apotekama na području BiH.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.