Alergijski rinitis i probiotici

Ovo je Damir.

Damir kao svaka 4. osoba ne voli proljeće, jer čim izađe vani curi mu nos, suze oči, nema koncentracije, noću ne može da spava…

Damir ima alergijski rinitis.

Iako koristi lijekove teško kontroliše simptome.

Prema međunarodnom istraživanju iz 2015. godine, samo 4 od 10 osoba sa alergijskim rinitisom postižu adekvatnu kontrolu simptoma, uprkos korištenju različitih lijekova za ovo stanje.

PROBIOTICI KAO IMUNOMODULATORI

Posljednjih godina je dokazano da rizik od alergijskih oboljenja može biti povezan sa poremećenom ravnotežom mikroflore crijeva, pa je pojačano interesovanje za ulogu probiotika u prevenciji i liječenju alergijskih poremećaja,.

U analizi ispitivanja na 2000 osoba zaključeno je da probiotici mogu pomoći da se smanji intenzitet bolesti, poboljšaju simptomi i kvalitet života bolesnika s alergijskim rinitisom.

Klinička korist probiotičke terapije ovisi o brojnim faktorima, poput vrste bakterija, načina primjene, doziranja… Dakle, nije svaki probiotik djelotvoran u ovoj indikaciji, ali čak i onaj koji sadrži odgovarajuće bakterije neće djelovati ako se ne uzima na pravi način.

NBL Probiotic ATP sadrži upravo probiotičke bakterije koje su ispitivane i dokazane kod alergijskog rinitisa.

KAKO i KOLIKO DUGO TREBA UZIMATI NBL PROBIOTIC ATP?

Uobičajeni režim primjene NBL Probiotic ATP-a je jednom do dva puta na dan uz obrok.

Prašak pomiješajte sa hranom/vodom/jogurtom.

Da bi probiotičke bakterije uspjele preuzeti dominaciju i ostvariti željenu ravnotežu crijevne flore, potrebno je duže vrijeme, efekat se ne može očekivati odmah.

Za vidljive rezultate potrebno je koristiti NBL Probiotic ATP 8 do 14 sedmica u kontinuitetu.

DA LI JE NBL PROBIOTIC ATP SIGURAN?

NBL Probiotic ATP sadrži probiotičke sojeve koji se nalaze u sastavu crijevne flore zdravih ljudi. Ovi sojevi su korišteni u kliničkim ispitivanjima na različitim grupama pacijenata, od trudnica i dojilja, preko djece i odraslih, gdje je dokazana njihova sigurnost, te se ne očekuju štetna djelovanja.

SASTAV NBL PROBIOTIC ATP

NBL Probiotic ATP je probiotik  sa pametno kombinovanim sojevima korisnih bakterija, prebioticima i vitaminima.

Proizveden je najnaprednijom tehnologijom sa dvostrukom ovojnicom zahvaljujući kojoj sojevi živi stižu do crijeva i regenerišu  funkciju crijevne flore.

Zbog ovakve ovojnice nije potrebno čuvati NBL Probiotic ATP u frižideru jer je otporan na uslove sredine.

  • Zajac et al, A Systematic Review and Meta-analysis of Probiotics for the Treatment of Allergic Rhinitis; Int Forum Allergy Rhinol. 2015 June ; 5(6): 524–532
  • Yang et al, Treatment of allergic rhinitis with probiotics, North American Journal of Medical Sciences,  August 2013, Volume 5, Issue 8
  • Wang et al, The Role of Probiotics in Preventing Allergic Disease, Children 2019, 6, 24

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.