Kako sačuvati ravnotežu crijevne flore?

Ravnoteža je osnova ispravnog funkcionisanja svih organa i sistema u našem organizmu. Svi smo odrasli uz poslovicu “Zdravlje ulazi na usta”. Današnja medicina ne samo da to potvrđuje, nego svakim danom donosi nove dokaze da je uravnotežen probavni sistem početna karika dobrog funkcionisanja svega u našem organizmu.

U crijevima živi preko 2 kg bakterija i to je podatak koji ostavlja u čudu svakoga kad prvi put to čuje. Međutim, ta činjenica čini logičnim važnost bakterija za naš organizam. Crijevne bakterije imaju čitav niz bitnih funkcija: od regulacije imunološkog odgovora, razgradnje pojedinih sastojaka hrane koju unosimo i time utjecaja na iskorištavanje hrane koju smo konzumirali, učestvuju u sintezi vitamina, doprinose dobrom raspoloženju, jer većina hormona sreće, serotonina, nastaje upravo u crijevima.

Kako očuvati normalnu uravnoteženu mikrofloru crijeva? Jednostavno, izbjegavati ono što ugrožava dobre bakterije, a što više koristiti hranu koja im pomaže da rastu i pomažu našoj probavi.

Hrana koja će pospješiti rast korisnih probiotičkih bakterija u crijevima je prikazana ispod:
S druge strane, veliki je spisak faktora koje mogu nauditi našim crijevnim probiotičkim bakterijama:

Moderni način života nažalost obiluje utjecajem negativnih faktora, pa su problemi sa narušenom crijevnom florom i samim tim i narušenom probavom sve prisutniji. To je i razlog zbog kojeg je nužno povremeno koristiti probiotičke suplemente kako bi se sačuvala ili povratila ravnoteža.

Probiotik koji kupujemo u apotekama mora imati nekoliko osobina da bi bio efikasan:

  • Mora sadržavati bakterije koje će pomoći da se ravnoteža vrati
  • Bakterije moraju biti odabrane i kombinovane prema stanju, na osnovu problema koji su prisutni
  • Dovoljan broj bakterija mora preživjeti do crijeva, jer to je mjesto na kojem će djelovati.

NBL Probiotici sadrže bakterije koje su se pokazale efikasnim kod problema za koje su namijenjeni. Proizvedeni su patentiranom tehnologijom, koja omogućava preživljavanje potrebnog broja bakterija do crijeva.

Ako imate problema sa probavom, provjerite u našim drugim tekstovima na ovoj stranici koji NBL Probiotic je odgovarajući izbor za vas, a ako želite savjet, možete nam pisati na nobel@nobel.com.ba

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.