Ljekari kažu: pokušavamo otkloniti posljedice, ali i djelovati na uzroke!

NBL Glukozamin / Hondroitin / MSM, u spletu od jedne tablete, u porcijama od 750 mg / 600 mg / 300 mg, u ordiniranju dva puta na dan, u najvećem broju pacijentkinja / pacijenata dovode do poboljšanja. Povećava se zadovoljstvo, poboljšava kvalitet života i smanjuje broj teško pokretnih i bolom (hroničnim ili akutnim) izmijenjenih osoba u hodnicima ispred naših ambulanti i ordinacija.

Dvadeseti vijek je iza nas, a već uveliko „gazimo“ kroz dvadeset prvi. Onaj „protekli“ je bio obojen sa značajnim padom broja različitih infektivnih bolesti što su uzimale svoj danak u životima ljudi. Nadalje, zorno je pokazao da se sa porastom hroničnih nezaraznih oboljenja mora ozbiljno računati u vremenu koje dolazi. Ovaj „sadašnji“ vijek nas upozorava da infektivne bolesti, uključujući i COVID-19, i dalje predstavljaju posve realnu opasnost za pojedinca i društvo. No, novouspostavljeni način života, stubokom promjenjen, postavlja vrlo visoko oboljenja mišićno-koštanog i lokomotornog aparata na ljestvici pobola. Gotovo svakodnevno svjedočimo kako su prijemne/specijalističke ambulante klinika za neurologiju, ortopediju/traumatologiju, reumatologiju, neurohirurgiju i sl. značajnim dijelom popunjene pacijentkinjama i pacijentima sa različitim tegobama vezanim za degenerativne bolesti ovih sistema, posljedično i za  limitiranu pokretljivost, pa i različite stepene invalidnosti.

Nakon pažljivog pregleda i urađenih dijagnostičkih pretraga, djelujemo na različite načine, invazivno ili ne. U glavama nam odzvanja Hipokratova maksima: „Sedare dolorem opus divinum est“ (Smirivanje bola je božansko djelo!). Dijapazon liječenja je vrlo često multidisciplinaran, a pristup, barem u pokušaju – holistički. Pokušavamo otkloniti posljedice, ali i djelovati na uzroke. Stoga, pored analgetika, antireumatika, kortikosteroida, vitamina i miorelaksanata, fizikalnog tretmana i akupunkture/akupresure, „koktela“ i „blokada“, djelovanja na gojaznost i sedentarni način života, pokušavamo pomoći i drugim pristupima. Ideja je da sistemski popravljamo kvalitet života oboljelih, a da svakodnevne aktivnosti postaju lakše. Tako smo sve bliže cilju: pacijentkinja ili pacijent ponovno postaju osobe.

Znanje i iskustvo, ali i predmnijevanje na osnovu različitih varijabli, upućuje nas da će tzv. „polipil“-formulacije vjerovatno biti česti izbori za konzervativno liječenje u budućnosti. Dakako, sljubljivanje nekoliko srodnih kombinacija u jednu cjelinu pojednostavljuje doziranje, smanjuje broj unosa različitih lijekova u različitim vremenskim periodima (pozitivno psihološki djelujući na sliku sopstvenog zdravstvenog stanja), ostvaruje sinergistički pristup i  zasigurno pravi finansijske uštede (u odnosu na pojedinačne formulacije).       

Glukozamin / Hondroitin / MSM (Metil Sulfonil Metan) impaktirani u jednu tabletu predstavljaju jedno od provjerenih imena iz porodice „polipil“. Glukozamin predstavlja prirodnu komponentu hrskavice zglobova i sprječava njihova nefiziološka trenja. Cochrane-pretraživanje nam pokazuje da pacijentkinje/pacijenti sa osteoartritom koji su na terapiji sa glukozaminom mogu imati smanjenje bolova, odgođenu progresiju artroza, poboljšanu lokomociju te vjerovatno ostati pošteđeni od neželjenih djejstava. U odabiru je uvijek bolje posegnuti za formom u obliku glukozamin-sulfata koja je superiorna u odnosu na glukozamin-hidrohlorid.

I hondroitin u formi hondroitin-sulfata pruža dodatnu zaštitu zglobova pogođenih degenerativnim procesima. S obzirom na važnu činjenicu da izgrađuje hrskavicu zglobova, njegova inseminacija u zajedničkoj tableti takođe sprječava osteoartritične procese. Cochrane-pretraživanje nam pokazuje da pacijentkinje/pacijenti sa osteoartritom na terapiji sa hondroitinom mogu osjetiti smanjenje bolova za 20%, usporavanje sužavanja zglobnih prostora na radiografskim snimcima, poboljšan kvalitet života te vjerovatno ostati pošteđeni od neželjenih djejstava. Ozbiljna neželjena djejstva su za 50% manja od onih u pacijentkinja/pacijenata na terapiji sa placebom.

MSM je prirodni organski spoj koji sadrži kiseonik, ugljenik, vodonik i biološki aktivan oblik sumpora. Može biti dobijen i na vještački način. Ima pozitivno djejstvo kako na mišićno-koštani i lokomotorni sistem, tako i na druge organe i sisteme. Ispoljava antiupalnu, antioksidativnu, antialergijsku, cirkulacijsku, imunomodulacijsku, miorelaksantnu, proinzulinsku i metilacijsku učinkovitost. Smanjuje bolove u mišićima i utječe na njihovo obnavljanje, osvježava ligamentarne mreže, participira tokom kolagenske sinteze, regenerira zglobove i pojačava njihovu fleksibilnost, poboljšava funkcije kože, kose i noktiju te povećava sposobnost organizma da eliminira štetne tvari. Neželjena djejstva su obično povezana sa vrlo velikim i protrahiranim unosom, a manifestiraju se glavoboljom, proljevom i mučninom.

Sukladno ispisanom, Glukozamin / Hondroitin / MSM, u spletu od jedne tablete, u porcijama od 750 mg / 600 mg / 300 mg, u ordiniranju dva puta na dan, u najvećem broju pacijentkinja / pacijenata dovode do poboljšanja. Ne dođe li do ispoljavanja neželjenih djejstava ovoga hvalevrijednog polipila, preporučena dužina unosa iznosi obično dva do tri mjeseca. Ukoliko oboljeli nisu u mogućnosti posjetiti liječnicu ili liječnika poslije tog vremena, savjetujemo ih da obave samoprocjenu da li je učinak liječenja bio povoljan po njih. Ukoliko su pozitivna mišljenja medikusa i oboljelih u skladu i bez razlika, savjetujemo ih da obnove proces ordiniranja ovog pripravka. To obično izvode u jednom ili više perioda, trajanja dva do tri mjeseca, praveći prekide između kura u trajanju od jedan do dva mjeseca. Tako se, u najvećem broju slučajeva, povećava njihovo zadovoljstvo, poboljšava kvalitet života i smanjuje broj teško pokretnih i bolom (hroničnim ili akutnim) izmijenjenih osoba u hodnicima ispred naših ambulanti i ordinacija.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.