Zašto je sastav preparata za obnovu hrskavice bitan?

Pili ste različite preparate za obnovu i sprječavanje propadanja hrskavice, ali nisu baš bili od pomoći…
Pitate se, koliko su ovakvi preparati zaista efikasni?

Svjetske i evropske zdravstvene smjernice preporučuju da se u terapiji osteoartritisa koristi doza od 1.500 mg glukozamina i 1.200 mg hondroitina dnevno. Glukozamin i hondroitin najbolje je uzimati zajedno, u kombinaciji.

Osnovno pitanje je koji je sastav preparata koji ste uzimali? Postoji veliki broj različitih proizvoda koji se prodaju za obnovu hrskavice, ali samo mali broj njih ima iza sebe preporuke ljekara i svjetski priznatih zdravstvenih institucija. Dokazano efikasne i preporučene supstance su glukozamin i hondroitin, ujedno i dvije najviše ispitane supstance za obnovu hrskavice. Ali treba imati na umu da ne djeluju svi preparati jednako, niti je dovoljno samo da sadrže glukozamin i hondroitin. Od ključne je važnosti koje količine glukozamina i hondroitina preparat sadrži i na koji način treba da se uzima.

Da bi terapija bila efektivna i zaustavila dalje propadanje, odnosno pomogla obnavljanju hrskavice, glukozamin i hondroitin najbolje je uzimati zajedno, u kombinaciji.

Doze potrebne da se ostvari željeni efekat su:
1.500 mg glukozamina dnevno i
1.200 mg hondroitina dnevno.

Pored navedenog, potrebno ih je uzimati dovoljno dugo, jer bolesti poput osteoartritisa i drugih artritisa traju doživotno.

Uvijek provjerite da li preparat koji kupujete sadrži dovoljnu dnevnu dozu jedne i druge supstance. Primjenjene u kombinaciji, ove supstance daju značajno bolje rezultate od njihove pojedinačne upotrebe.

NBL Glucosamine Chondroitin
NBL Glucosamine Chondroitin MSM
su preparati koji sadrže preporučene, djelotvorne dnevne doze glukozamina i hondroitina.

Sprječavaju propadanje i pomažu oporavak hrskavica.

Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.