Kako odabrati pravi preparat za vaše zglobove?

Trpite jake bolove u koljenima, kuku, zglobovima, dajete silni novac za preparate koji vam ne pomažu…
Pitate se zašto je tako i ima li pomoći?

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata namijenjenih “jačanju i obnavljanju hrskavice”, sa različitim i potpuno drugačijim sadržajem aktivnih komponenti i njihovih doza, ali potrebno je znati da ne djeluju svi preparati jednako.

Svjetske i evropske zdravstvene smjernice preporučuju da se u terapiji osteoartritisa koristi doza od 1.500 mg glukozamina i 1.200 mg hondroitina dnevno. Glukozamin i hondroitin najbolje je uzimati zajedno, u kombinaciji.

Supstance poput kurkumina, boswelie, arnike… namijenjene su simptomatskom olakšanju, smanjenju boli i upale, ali niti jedna od ovih supstanci nema aktivno djelovanje na sprječavanje propadanja i pomoć pri oporavku hrskavica zglobova.

Korisne su kao pomoćne supstance, posredno će djelovati i olakšati simptome, ali ne kao osnovna terapija.

Šta je oštećenim zglobovima potrebno za obnovu?

Glukozamin i hondroitin su gradivni sastojci hrskavice, a ujedno i dvije najviše ispitane supstance namijenjene za sprječavanje propadanja i pomoć pri oporavku oštećenih hrskavica zglobova. Ali nije dovoljno da preparat samo sadrži glukozamin i hondroitin, pri odabiru treba znati da je od ključne važnosti koje količine glukozamina i hondroitina preparat sadrži i na koji način treba da se uzima.

NBL Glucosamine Chondroitin
NBL Glucosamine Chondroitin MSM
su preparati koji sadrže preporučene, djelotvorne dnevne doze glukozamina i hondroitina.

Sprječavaju propadanje i pomažu oporavak hrskavica.

Čudo zvano MSM!

Kao pomoćna supstanca u ovakvim preparatima, od izuzetnog značaja je i supstanca MSM. Djeluje protiv boli, upale, opušta mišiće, djeluje regenerativno na zglobove i tkiva, te pomaže u formiranju i obnavljanju kolagena, koji je uz glukozamin i hondroitin supstanca koja daje strukturu i funkciju hrskavici zglobova. Dakle, pored simptomatskog olakšanja, koje je važno jer kroz vrijeme umanjuje uzmanje tableta protiv bolova, MSM ima i direktno djelovanje na obnovu hrskavica formiranjem i obnavljanjem kolagena, te obnavlja i jača elastično i vezivno tkivo.

Uvijek provjerite za šta je konkretno namijenjen preparat koji uzimate i kakav je njegov sadržaj.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.