Preparati za obnovu hrskavice ne djeluju?

Pijem glukozamin već 10 dana, ništa mi ne pomaže! Da prestanem?

Postoje čvrsti dokazi efikasnosti glukozamina i hondroitina u terapiji osteoartritisa iz niza kliničkih studija koje su koristile ove preparate. Pokazalo se da pomažu u smanjenju simptoma, uključujući otok i bol u zglobovima, u poboljšanju funkcije (sposobnosti kretanja), te u sprječavanju daljnjeg propadanja hrskavica i povećanju njihove otpornosti.

Svjetske i evropske zdravstvene smjernice preporučuju da se u terapiji osteoartritisa koristi doza od 1.500 mg glukozamina i 1.200 mg hondroitina dnevno. Glukozamin i hondroitin najbolje je uzimati zajedno, u kombinaciji.

Bitno je znati par činjenica prije nego započnete terapiju:

Kombinacija glukozamin i hondroitin neće odmah zaustaviti bol
Ukoliko očekujete da kombinacija glukozamina i hondrotitina odmah zaustavi bol koju osjećate, to je pogrešno očekivanje. Analgetici mogu pružiti takvo trenutno olakšanje, ali ono traje samo nekoliko sati, dok će glukozamin i hondroitin pomoći zglobu da se stabilizira i dugoročno će smanjiti i bol.

Početak djelovanja prolongiran je na otprilike 4 do 6 sedmica, ne može se očekivati odmah
Potrebno je vrijeme da ovi preparati počnu djelovati i potrebno ih je uzimati dugotrajno, jer se radi o dodacima prehrani.

Efekat se zadržava nakon prestanka terapije tokom perioda od 4 do 8 sedmica
Da bi ovi preparati djelovali, potrebno ih je uzimati dugotrajno, trajno nadomještati ono što je izgubljeno i što se svakodnevno gubi u oštećenom zglobu – gradivni sastojci hrskavice zgloba. Najidealnije je uzimati terapiju bez prekida, ali, ukoliko niste u mogućnosti, ciklusi od 3 mjeseca terapije i 2-3 mjeseca pauze su učinkoviti.

NBL Glucosamine Chondroitin
NBL Glucosamine Chondroitin MSM
su preparati koji sadrže preporučene, djelotvorne dnevne doze glukozamina i hondroitina.

Sprječavaju propadanje i pomažu oporavak hrskavica.
Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

Svjetske i evropske zdravstvene smjernice preporučuju da se u terapiji osteoartritisa koristi doza od 1.500 mg glukozamina i 1.200 mg hondroitina dnevno. Glukozamin i hondroitin najbolje je uzimati zajedno, u kombinaciji.

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.