Menstrualna bol i ω-3 masne kiseline

Većina žena je naučila da je menstrualna bol sastavni dio njihovog života. Javlja se u donjem dijelu abdomena za vrijeme menstrualnog krvarenja i može ići od blagih grčeva pa sve do veoma intenzivne boli koja se prenosi i na butine ili donja leđa, a može biti praćena povraćanjem, glavoboljom, dijarejom i umorom. Najintenzivniji menstrualni bolovi se nazivaju dismenoreja, koja značajno narušava kvalitet života i često je razlog izostanka iz škole ili sa posla djevojaka i žena koje pate od nje.

Zašto se uopšte javlja menstrualna bol?

Da bi došlo do menstrualnog krvarenja, pored hormonalnih oscilacija u toku mjeseca, mora doći do lučenja prostaglandina. Prostaglandini su medijatori upale i boli koji se luče u raznim stanjima (bol, povišena temperatura, upala). Postoje različite vrste prostaglandina. Jedna skupina ima ANTI-upalna svojstva, smanjuju upalne reakcije, ne izazivaju (ili smanjuju) bol i daju prirodnu fiziološku reakciju. Druga skupina imaju PRO-upalno djelovanje, pojačavaju upalne reakcije, izazivaju (ili intenziviraju) bol, i daju patološku reakciju. U zavisnosti od naših prehrambenih navika lučit će se više jednih ili drugih prostaglandina. Hrana bogata trans mastima (margarin, pržena hrana, grickalice, fast food..) postiče lučenje PRO-upalnih prosaglandina, dok  ω-3 masne kiseline podstiču lučenje ANTI-upalnih prostaglamdina. Studija Inflamatorni markeri kod dismenoreje i terapijske opcije, Zofia Barcikowska et al pokazuje da žene koje imaju izraženu menstrualnu bol, imaju visoke koncentracije prostaglandina, dok su im smanjene koncentracije ω-3 masnih kiselina.

Kako prevenirati menstrualnu bol?

Promjenom prehrambenih navika koje su se ukorijenile u moderan stil života. ω-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcionisanje našeg organizma. Mi ih ne možemo sami proizvoditi tako da ih moramo unositi prehranom. Moderna prehrana je siromašna ω-3 masnim kiselinama, a zbog svoje lake kvarljivosti, čak se industrijski uklanjaju iz prehrambenih proizvoda kako bi im se produžio vijek trajanja. Iz tog razloga suplementacija ω-3 masnim kiselinama je sastavni dio zdravstvenih preporuka u razvijenim zemljama. Kako bi se spriječila sinteza PRO, a povećala sinteza ANTI-upalnih prostaglandina neophodna je suplementacija ω-3 masnim kiselinama.

Krilovo ulje je najčišći i najkvalitetniji izvor ω-3 masnih kiselina. Kod osoba koje pate od bolnih menstruacija preporučuiju se 2 kapsule dnevno kod prvih simptoma PMS-a.

NBL Krill oil

Omega 3 masne kiseline
Dodatak prehrani višestruke namjene

NBL.COM.BA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice nbl.com.ba slažete se s korištenjem kolačića.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.